16. díl - Hotel

30.10.2012 17:29

V Luhu na pozemku č.p. 21 původně stávala malá vesnická chaloupka, která minimálně od na přelomu 19. a 20. století sloužila jako hostinec. Mimo jiné zde několik let od roku 1907 točila rožmitálské pivo a rožmitálskou limonádu manželka Josefa Kulovaného z blízkého stavení č.p.74,  který si pak v roce 1926 založil cvokařskou firmu. Chaloupku tehdy vlastnil sládek rožmitálského pivovaru Aurel Bernkopf, který hostinec pronajímal.

(O tomto zajímavém pánovi jsme psali podrobněji v Novinkách 24. srpna 2012 ve zprávě s názvem Pivovar skončil!)

V roce 1932 nechal nový vlastník, hostinský Jaroslav Berka, stavení přestavět na vysoký moderní dům, který se velmi lišil od přízemních domků v Luhu, a proto se mu začalo říkat Hotel nebo také Hotýlek. Berka si však domu příliš neužil, protože už v roce 1935 ve 38 letech zemřel.

Za války i po ní v domě provozovala hostinec a trafiku jeho manželka Anna Berková. V pokročilém věku se nešťastně utopila v potoce při vynášení popela. V roce 1970 byl hostinec uzavřen. Dcera paní Berkové poté prodala prázdný objekt Středočeským dřevařským závodům, které jej pronajímaly svým zaměstnancům. V roce 1990 Hotel změnil majitele naposledy.
Hotel byl oblíbeným místem setkávání obyvatel z Luhu. Chodívali sem po práci ve veřtatech cvokaři, bylo zde v roce 1949 mezi vánocemi a silvestrem založeno starorožmitálské družstvo Kovostar. Jeho členové sem často zacházeli na žejdlík, o čemž svědčí tzv. Kovostarská hymna na nápěv lidové písně Nešťastný šafářův dvoreček:

Nešťastný Kovostar nad Luhem, hlídán je ve dne v noci,

když jsem šel okolo, srdce mě bolelo, Majer stál ve vrátnici.

Pusť ty nás, Majere, na chvilku, pusť ty nás na skleničku,

pusť ty nás k Berčici na jednu sklenici, přijdeme za chviličku.

Majer se podívá přes brejle, pohled má tuze přísný,

jestli nepřijdete, tak si mě nepřejte, vy čurny kovostarský.

V Hotelu dali se do vína, je vám to až k nevíře,

a tam se ožrali, potom se plazili po břiše do vrátnice.

Nešťastný Kovostar nad Luhem, hlídán je ve dne v noci,

Majer tam s Bacíkem, Trčkovou a Církem konají těžkou práci.

Příště: u Petáků

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode