26. díl – Hostinec Na Letné

20.03.2013 02:09

V Rybově ulici je dlouhé, na modro natřené, nepřehlédnutelné stavení, které dříve bývalo známým hostincem Na Letné. Říkalo se však tady i Na Letnej či Na Ledné. A kdo do hospody šel, říkal, že jde k Letňákům. A aby toho nebylo málo, tak současní majitelé chalupy vlastní půllitr s nápisem Pod Letnou.

Hostinec, který ve stavení č.p. 48 býval do poloviny 60. let minulého století, jako jediný z pěti hospod na katastru Starého Rožmitálu čepoval Plzeň. Na plzničku si Fryaufové, kteří hospodu drželi už od konce 19. století, potrpěli. Na ní sem ostatně rád chodíval i herec Jiří Sovák, který si na podzim v roce 1960 ve Starém Rožmitálu našel nevěstu.

Vchod byl tehdy z ulice asi tak uprostřed stavení. Za vchodovými dveřmi následovala dlouhá chodba, z níž se vpravo šlo do obytné části a vlevo do lokálu. Dál byly záchody a chodba ústila dalšími dveřmi do zahrady. Tady býval altán, kde pivo za slunečného počasí zvlášť chutnalo. Ostatně přízvisko Na Letné kdysi označovalo slunné místo. A tak tomu bylo asi i tady.

Pojďme se ale podívat do lokálu. Samotná místnost nebyla nijak velká, ale na dvacet až třicet hostů se sem vešlo. Konaly se tady i schůze hasičů a dokonce i tancovačky. Hned vpravo za dveřmi byla pípa. Káva se vařila v místnosti za lokálem, kde býval výminek. K jídlu byla jen tlačenka, utopenci, prostě to, co se nemusela tepelně připravovat.

Ponořme se však více do historie. Do roku 1747 byl tento grunt spojen s vedlejším gruntem č. p. 47 a vlastnil jej rod Hubáčkův a poté od roku 1727 Matěj Zíb. O dvacet let později prodal Zíb polovinu gruntu (dnešní číslo 47) Šimonu Burlemu, po němž je měl v držení opět rod Zíbův, po nich Fryaufův a ještě později Homulkův.

Věnujme se ale číslu 48, kde bývala hospoda Na Letné. Tento grunt Matěj Zíb předal synovi Martinovi, a ten zase svému synovi Pavlovi. Někdy v 19. století se zde objevuje již příjmení Fryauf. V roce 1891 byl hostinský Václav Fryauf zakládajícím členem Sboru dobrovolných hasičů ve Starém Rožmitále. Takže hospoda je v tomto stavení minimálně od tohoto roku. Fryaufové drželi hospodu až do samotného konce někdy v roce 1964, přičemž jako poslední zde od roku 1948 čepovala pivo Barbora Fryaufová. Současní majitelé stavení koupili na konci 80. let od stařenky Julie Fryaufové, která v tak rozlehlém stavení přebývala už sama samotinká.

Příště: Domek, který měl být, a také byl, zapomenut

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode