5. díl – Dům č.p. 41 v Rybově ulici

30.05.2012 06:33

Grunt vedený nyní pod č.p. 41 v Rybově ulici byl do roku 1787 spojen s gruntem č.p. 49. V roce 1745 ještě vlastnil celé hospodářství Pavel Burle a poté Martin Pýcha. Nastálo bylo rozděleno právě v roce 1787, poloviny (č.p.49) se ujal Vojtěch Fous, druhou půlku (č.p. 41) koupil Martin Šarše.

Na začátku 20. století vlastnil č.p. 41 obchodník Josef Körper, který mimo jiné vykupoval hřebíky a cvočky od cvokařů a prodával je dál. Za 1. světové války vyreklamoval několik starorožmitálských mladíků – cvokařů z fronty, mimo jiných například Vojtěcha Kalu, pozdějšího majitele cvokařské firmy v Luhu. Körperovi byli jediná židovská rodina ve Starém Rožmitále i ve městě. Körper si chtěl ve stavení zřídit výrobnu lihových nápojů, dům tedy přestavěl, na dvoře postavil dílnu a nad stavením vykopal hlubokou studnu. První světová válka mu však plán zmařila.

Od roku 1923 vlastnilo dům Cvokařské družstvo ve Starém Rožmitále a pole byla rozprodána. Ve 30. letech dům koupil řezník Edvard Berka. Měl nákladní automobil pro dopravu dobytka, a když v roce 1935 podražil díky zvýšení různých poplatků a dávek provoz, odmontoval motor a přidělal voj. S autem jezdil sice dál, ale táhl jej pár koní. Jeho syn Edvard, ročník 1922,  zahynul za druhé světové války při leteckém náletu v Říši. Datum jeho smrti se nepodařilo zjistit.

 

            Příště: Chudobinec

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode