90 let národní házené si připomnělo na 300 lidí

06.09.2020 21:31

Střízlivé odhady hovoří o tom, že se včera ve sportovním areálu ve Starém Rožmitále během dne vystřídalo nejméně na tři sta lidí. Přes dvě stovky jich jen sledovalo utkání II. ligy a pak slavilo za doprovodu Toulavé kamery dlouho do noci. Však také dnes ráno byla obec neobvykle tichá a i ti, co mermomocí někam museli, spolu hovořili skoro neslyšně.

Oslavy zahrnovaly pět utkání v národní házené, k nimž nastoupilo šest družstev Spartaku Rožmitál. Postupně už od 9 hodin se objevili na hřišti mladší žačky, starší žačky, dvě družstva starších žáků, která hrála proti sobě, mladší žáci a nakonec muži. Pouze jediný mistrovský duel Rožmitalané prohráli.

Sláva však nezahrnovala jen sportovní zápasy. Po poledni postupně pozdravili diváky a sportovce předseda oddílu národní házené Spartaku Rožmitál Ing. Petr Pazderník, starosta města Ing. Josef Vondrášek a předseda tělovýchovné jednoty Spartak Mgr. Pavel Bártl. Všichni pak poblahopřáli zasloužilým funkcionářům starorožmitálské národní házené, kteří ji věnovali velkou část svého života. Odměněni a aplaudováni byli Jiří Plachý, Václav Sýkora, Jiří Homulka, Ing. Jiří Botur, Jana Melicharová, Květa Zehnulová a in memoriam Emanuel Trefný. Součástí oficiálního zahájení oslav byl i křest dlouho očekávané knihy Náš život s národní házenou – Starý Rožmitál 1930 – 2020. Reprezentanti oddílu národní házené během dne položili kytice k památníku obětem válek a k centrálnímu kříži na starorožmitálském hřbitově.

Po skončení druholigového zápasu se všichni a ještě další přesunuli do párty stanů před hospůdku U Náhonu. Za houpavé muziky Toulavé kapely jedli, pili, hodovali a chvílemi (ale opravdu jen chvílemi) i tancovali. Oslavy to byly vskutku velkolepé a nezapomenutelné a všichni házenkáři, kteří už jsou v házenkářském nebi, by určitě slavili s sebou.

Počasí rovněž vyšlo na jedničku. Kdyby se sláva konala v původním termínu 20. června, tak by celičký den propršel. Včera jasné nebe a žhnoucí slunce vyhnaly teploměr téměř ke třicítce a ještě v 17 hodin bylo 26 °C a kolem půlnoci sedmnáct.

Prostě vše klaplo časově, programově i obsahově jak bylo naplánováno. Na závěr této zprávy je však nutné vyzdvihnout všechny, kteří celou akci pro tolik lidí připravili a realizovali - především jednatele oddílu národní házené Miroslava Leitermana, předsedu Ing. Petra Pazderníka a hospodářku Janu Melicharovou, dále za dokonalý catering chválíme Dominika Pazderníka a šenkýřku Zdeňku Labrovou, samozřejmě i s jejich kolektivy. Díky patří rožmitálské radnici, která sport ve městě vehementně podporuje, a řadě dalších lidí, bez nichž by se nemohl tak velký podnik uskutečnit.

K oslavám se v příštích dnech vrátíme v několika dalších materiálech.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode