Brusle z Bruselu a další historky ze života Johanky

18.06.2015 08:01

Do ruky se nám dostal román s názvem Johana z Rožmitálu a s podtitulem Na rukou jed, v srdci láska, který v rozsahu 261 stran vydalo frýdecko-místecké nakladatelství Alpress. Knihu napsala Jaroslava Černá, jež je dvorní autorkou Alpressu se specializací na osudy více či méně slavných příslušnic české šlechty.

A nyní něco z obsahu knihy:

Johanu dohodí Jiřímu z Poděbrad s vidinou svého mocenského vzestupu její bratr Jaroslav. Krásná, chytrá a vzdělaná Rožmitalačka se sňatku dlouho nebrání. Rychle pochopí, že jako manželka nejmocnějšího muže v zemi získá postavení a vliv.

Jiří se věnuje zcela státnickým záležitostem a Johanu zanedbává, ta svou platonickou lásku tedy upíná k mladému králi Ladislavovi. Když se má Ladislav Pohrobek oženit s francouzskou princeznou, náhle umírá a Johana je nařčena z jeho vraždy. Prožité těžké chvíle plné lží a intrik ji však posílí a ona se po manželově boku stává moudrou a silnou královnou. Po celou dobu má však stále v patách bratra Jaroslava, bez jehož rady nic neudělá.

Román, jenž se dotýká historických faktů, končí vítěznou bitvou s uherským králem Matyášem, kterou královna Johana svede v čele českých vojsk u Kolína, zatímco Jiří je ležením ve Slezsku.

Historickým faktem je asi rovněž, že poselstvo krále Jiřího z Čech až na konec světa, které vedl Jaroslav Lev, přivezlo do Prahy želízka na ježdění po ledě. Pravdou už ale asi nebude, že ona želízka zakoupená v Bruselu, pojmenovala právě Johana jako - brusle.

Lehké čtení se hodí k vodě či do postele, neboť i samotná kniha je lehká a lze ji číst hodiny vleže na zádech.

A proč o knize píšeme právě teď? No, přeci v sobotu 20. června 2015 se koná v Rožmitále p. Tř. tradiční slavnost Den s královnou Johankou (viz rubriku Co nás čeká).

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode