Majetek církev chtěla, teď se o něj ale nestará

25.04.2020 00:04

Copak o to, je to její věc. Jiná situace ovšem nastává, jestliže její nečinnost ohrožuje životy lidí a jejich majetek.

Začátkem února jsme informovali o padlém vzrostlém stromu do koryta Vlčavy v Luhu ve Starém Rožmitále, ausgerechnet z břehu, který si Arcibiskupství pražské v rámci církevních restitucí, stejně jako vodoteč a Podzámecký rybník, vymohlo zpátky. Vzniklá přehrada by byla evidentně překážkou při případné velké vodě (povodní už jsme si zažili dost), ale pražského arcibiskupa to nezajímalo.

Po čtvrt roce marných žádostí se nakonec občané rozhodli, že si svůj majetek ochrání sami a padesátiletý strom z koryta řeky odstraní. A zdarma. Nutno ovšem dodat, že arcibiskupskou džungli, která je při ústí Vlčavy do zabahněného arcibiskupského rybníka včetně dalších arcibiskupských spadlých bříz do vody už jen tak čistit nebudou.

Je s podivem, že tady nemá arcibiskupství svého člověka, který by na církevní majetek dohlížel a spravoval jej.

A ještě poznámka: Kdyby si šel někdo stěžovat starorožmitálskému faráři, tak je to zbytečné. Stejně jako jeho předchůdce v případě rožmitálského zámku může jenom říct, že je mu to líto. A to je všechno. Farnost ve Starém Rožmitále totiž patří pod biskupství v Českých Budějovicích, a to je zcela jiná firma.

Vykládejte ale tohle lidem!

Vyvrácený strom při větší vodě letos začátkem února

Ten samý strom včera

Další vývraty v potoce na dvou stech metrech před ústím do rybníka. Potenciální hrozba pro občany

Toto je lavička pod mostem v Luhu při velké vodě 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode