Církvi už rožmitálský zámek oficiálně vůbec nepatří?

15.01.2013 11:07

Kauzu rožmitálského zámku, kterou dlouhodobě sledujeme, můžeme doplnit o aktuální informace. Jak je známo, zámek vlastní firma Trinity Coop s.r.o., kterou v roce 2000 založilo společně s Američanem R. Marshallem Arcibiskupství pražské.

V roce 1998 dostalo arcibiskupství zámek od města a v roce 2001 jej převedlo právě na společnost Trinity Coop, která měla zajistit zlepšení podmínek pro financování a následné využití zámku. Církev do společnosti vložila majetek v hodnotě zhruba šesti milionů, což byl soudní odhad zámku. Marshall měl ve společnosti 80%, arcibiskupství 20 procent.

A teď co je nového: Podle obchodního rejstříku Arcibiskupství pražské z firmy Trinity Coop vycouvalo a svůj dvacetiprocentní podíl 14. listopadu 2012 prodalo (nebo postoupilo) pražské firmě The Spalena Company s.r.o., která má jako předmět činnosti uveden pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor s poskytováním základních služeb s pronájmem spojených. Jedinou majitelkou je Ing. Zuzana Mruškovičová (* 1965) z Bratislavy. Společnost se stejným názvem vlastní i na Slovensku. Ani jedna firma nemá webovou stránku.

Paní Mruškovičová je od 14. listopadu 2012 jediným jednatelem firmy Trinity Coop, která 27. prosince 2012 zaměnila sídlo na Praze 6 (bydliště dřívějšího jednatele Ing. Havlase) za adresu na Praze 1 ve Spálené ulici 81/6-8, kde sídlí i The Spalena Company. Ovšem je nutné podotknout, že tuto budovu vlastní Arcibiskupství pražské.

Podle katastru nemovitostí je firma Trinity Coop s.r.o. stále majitelem zámku, ale jak na budově, tak na pozemku vázne zákonné zástavní právo, které většinou zřizují finanční úřady k zajištění daňové pohledávky.

Vzhledem k předmětu činnosti firmy The Spalena Company, přestože sídlí v objektu arcibiskupství, lze doufat, že v kauze rožmitálského zámku možná dojde k novému vývoji, který šťastně vyústí v zpřístupnění zámku veřejnosti.

Moderní dějiny rožmitálského zámku si můžete přečíst na https://www.staryrozmital.cz/kauza-rozmitalsky-zamek/

Budova ve Spálené ulici v Praze, v níž sídlí obě firmy - Trinity Coop i The Spalena Company.

Jediné označení, že tu obě firmy jsou, lze nalézt na této poštovní schránce u průjezdu do objektu.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode