Další šance pro rožmitálský zámek?

29.01.2017 10:22

Evropská unie zruší omezení financování kulturních památek a ty tak dosáhnou na vyšší dotaci. Padne dosavadní limit, což je výsledkem úsilí několika států s Polskem v čele. Původně chtěla Unie v nynější dotační sedmiletce podporu kulturního dědictví výrazně zkrátit, ale nakonec díky neúnavné snaze Polska to dopadlo opačně.

To umožní financovat rozpadlé památky, jejichž rekonstrukce jdou do stovek milionů. Nyní nebyla možnost prostavět víc, než byl limit, zbytek se musel platit z národních zdrojů a na to často peníze nebyly.

Změnu ještě musí schválit Evropský parlament, což je formalita, na úpravě je shoda. „Nejpozději do května by to mělo být účinné,“ tvrdí europoslanec Stanislav Polčák v dnešní zprávě na webu Lidových noviny https://www.lidovky.cz/

Na tom, kolik konkrétně půjde na pamětihodnosti peněz, se posléze musí dohodnout česká vláda, která musí peníze vzít ze stávajících operačních programů. Ministerstva, která nestíhají čerpat dotace dostatečně rychle, by tak mohla část svých peněz obětovat.

Žádosti o dotace pro zchátralé památky už promýšlí stát i římskokatolická církev.

 



 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode