Děti, kachny, čáp

12.07.2018 07:45

Děti ve Starém Rožmitále, ty domácí i ty na prázdninách, mají pořád co obdivovat. Na břehu Vlčavy se jim pod nohy pletou divoké kachny a nad hlavami jim občas přelétne čáp. A kdyby si přivstaly, tak většinou kolem sedmé osmé ráno se čáp prochází v potoce, mává křídly, děsí rybky a cpe si je do zobáku. Ostatně letos má koho krmit.

Na komíně u Normy ve městě na něj čekají dvě čápátka, která balancují na okraji hnízda, aby už už vyletěla na první zkušební let. Letos je našemu čápu, který se k nám každoročně vrací, hej. Konečně má zase kompletní rodinku i s novou družkou, která za ním přiletěla jen dva dny po něm, což je hodně neobvyklé. Zpravidla čápice přilétá o jeden či dva týdny později až má připravené hnízdo. Vloni náš čáp přiletěl sám a sám byl i celé léto na komíně. Jeho původní družka patrně uhynula na cestě z Afriky.

A abychom nekončili naši zprávu smutně, přidáme informaci, že na ostrovech Podzámeckého rybníka čekají na děti ještě roháči, labutě, volavky, straky, rackové, lysky, konipasové, sýkorky, budbníčci, brhlíci, žlůny, šoupálci, kulíci, pisíci a kdoví kdo ještě.

Kachny na břehu Vlčavy u mostu ...

... na aleji ...

... a čáp na střeše Cvokařského muzea ... (Foto: Petr Jirásek)

... a na komíně Králouc chalupy (Foto: Vlastimil Král)

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode