Do dvou let budou v rožmitálských lesích hospodařit zaměstnanci církve

11.02.2013 08:50

Jak už jsme v Novinkách informovali 11. ledna 2013, římskokatolická církev zažádala o navrácení lesů na Rožmitálsku. Jak zjistila Česká televize, jedná se o jednu z prvních žádostí na základě zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi, který začal platit od 1. ledna tohoto roku.

Dnes, 11. února 2013, se navracení na tři a půl tisíce hektarů lesa věnuje také Příbramský deník, který vznesl dotazy na Lesy ČR, které na požadovaných lesích hospodaří, i na Arcibiskupství pražské, jež lesy požaduje. Článek přetiskujeme v plném znění:

„Před časem zveřejnila Česká televize informaci, že jedna z několika podaných žádostí církve o navracení majetku se týká také našeho regionu. Konkrétně brdských lesů na Rožmitálsku.

V reportáži zaznělo, že by stát mohl vracet 3,5 tisíce hektarů lesních pozemků v okolí Rožmitálu včetně zámečku v Roželově. Česká televize to 10. ledna oznámila v hlavní zpravodajské relaci Události.

Protože v těchto lesích hospodaří státní podnik Lesy České republiky (LČR), Příbramský deník se obrátil na mluvčího, zda nám to potvrdí a neřekne něco konkrétnějšího. Jenže mluvčí Zbyněk Boublík jen stroze konstatoval, že LČR nejsou oprávněny zpřístupňovat třetím osobám obsah výzev k vydání majetku dle zákona č. 428/2012 Sb. o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. „Oprávněné osoby poskytují údaje uvedené ve výzvách k vydání majetku Lesům České republiky, s.p. pouze za účelem posouzení jejich důvodnosti a nikterak Lesy ČR nezmocnily k jejich zpřístupnění třetím osobám,“ řekl mluvčí státního podniku.

Deník napsal i žadateli o vydání majetku, kterým je v případě lesů na Rožmitálsku Arcibiskupství pražské. Uplatňování nároku Deníku tato církev potvrdila.

Karel Štícha, vedoucí Správy majetku Arcibiskupství pražského, nám sdělil, že pozemky touto církví původně vlastněné v okolí Rožmitálu jsou součástí souboru pozemků, na které uplatňuje Arcibiskupství pražské podle zákona restituční nárok. „Po dokončení celého procesu, odhadem jeden až dva roky, bude Arcibiskupství pražské zajišťovat hospodaření v lesních celcích vlastními zaměstnanci,“ dodal Štícha.“

My jen ještě dodáme odkaz na náš materiál (restituce) z 11. ledna:

https://www.staryrozmital.cz/news/cirkev-zazadala-o-navraceni-lesu-kolem-rozmitalu/

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode