Dvakrát do stejné řeky nevstoupíš

02.02.2017 06:39

Dne 4. února oslaví sedmdesátiny Ing. Pavel Havlas, který se ve svém životě zaměřoval na rekonstrukce významných památkových staveb, ať už sakrálních či civilních. Když teď rekapituluje svoji celoživotní cestu praktikujícího architekta, může být spokojen, ale jednu prohru sám přiznává. A tou je rožmitálský zámek.

Nejprve se podílel s kolektivem odborníků na jeho rekonstrukci v 90. letech minulého století, konkrétně se tehdy například jednalo o opravu pláště Velké věže a statické zajištění Malého paláce, když zámek ještě patřil městu a byl už dřív připravován pro sbírku hraček Národního muzea či expozici Z Čech až na konec světa, odkazující na diplomatické aktivity Lva z Rožmitálu .

Na zámek se poté ing.Havlas vrátil znovu na přelomu tisíciletí, jako jednatel nově vzniklé společnosti Trinity Coop, kterou založilo Arcibiskupství pražské, jemuž město zámek v roce 1998 věnovalo. V této době byla na základě znaleckého posudku cena zámku včetně příslušenství a přilehlých pozemků odhadnuta na 1,3 mil. Kč.

S většinovým majitelem společnosti panem Roderickem Marshallem, ve kterém arcibiskupství vidělo movitého strategického partnera, spolupracoval ing. Havlas na několika předchozích stavbách a podle svých slov úspěšně. Proto se také nenechal dlouho přemlouvat a s vidinou velkých a architektonicky zajímavých oprav na rožmitálském zámku, se stal jednatelem firmy Trinity Coop s.r.o. založené se záměrem jeho postupné opravy a nového využití.

Za tři miliony pana Marshalla byl sice opraven správcovský domek, ale na následné urgentní opravy už peníze nebyly. Byla připravena oprava střechy a krovu nad pivovarem, kam dlouhodobě zatékalo, rekonstrukce dlažby a odvodnění nádvoří, oprava obvodového pláště Malého paláce atd. Zahájení prací se však odkládalo, zato slibů vůči radnici, památkářům i prostřednictvím tisku veřejnosti přibývalo.

Pan Marshall začal mít zcela jiné priority a aktivity, vzájemná komunikace vázla, až se zcela přerušila. A tak se ing. Havlas na konci roku 2011 rozhodl ukončit činnost jednatele a 10. února 2012 byl vymazán z obchodního rejstříku. Jak se říká: „Dvakrát do stejné řeky nevstoupíš“!

Ing. Pavel Havlas věřil, že se zámek postupně opraví, i částečně za přispění dotací ministerstva kultury a evropských fondů. O ně však pan Marshall nikdy nepožádal.

Arcibiskupství pražské ne zcela docenilo svého partnera, se kterým do celého projektu šlo a od kterého očekávalo zajištění financí na opravy zámku.

Z vlastních zkušeností čerstvý sedmdesátník ví, že tak rozsáhlý projekt se bez hospodářského zázemí či zdrojů z jiných činností nedá provozovat, natož udržovat. Na otázku, jak vidí s odstupem několika let budoucnost zámku, ing. Havlas odpovídá: „Rožmitálský zámek byl postaven jako pevnost –vodní hrad, a jistě nespadne, ostatně v podobném stavu byl ve své historii již několikrát“.

Jistě je to hezká útěcha. Raději bychom však pana Marshalla viděli s lopatou v ruce (jako na snímku z Rwandy) nebo jak zámek předává někomu jinému, odpovědnému.

 

Pan Marshall ve Rwandě při zahájení výstavby zdravotní kliniky v říjnu 2010

 

Rožmitálský zámek 



 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode