Hasiči po roce bilancovali

10.12.2017 17:39

Včera se v hospůdce U splavu konala výroční valná hromada Sboru dobrovolných hasičů Starého Rožmitálu. Přestože v ledovém vichru by ani psa nevyhnal, hasiči, kteří musí do akce za jakéhokoli počasí, se na jednání dostavili docela ve slušném počtu.

Činnost staroměstských hasičů zrekapituloval starosta sboru Milan Polák. Hned na začátku letošního roku se plesalo na tradičním bálu v městském společenském centru a ještě v lednu následoval dozor nad plněním odznaku odbornosti našich hasičátek. V únoru se naši zástupci zúčastnili výroční valné hromady 9. okrsku a většina hasičů se pak podílela na už tradičním masopustním průvodu obcí. Neméně velká účast dospělých i dětí byla při – také už tradičních – oslavách 1. máje, ale dva dny před nimi ještě hasiči sesbírali po obci staré železo.

V létě se čistila požární nádrž a likvidovaly náletové dřeviny za hospůdkou a házenkářskou boudou. A v říjnu se v obci rozezněla siréna, naštěstí se jednalo jen o cvičení. Tentokrát se jako hasil sklad u firmy Kemmler Electronic na konci Cvokařské ulice.

Výbor se pravidelně scházel každý měsíc a v červnu se uskutečnila členská schůze. Z peněz města získal sbor nový přívěsný vozík a plovoucí čerpadlo, takže vybavení starorožmitálského sboru se opět vylepšilo.

Pokud jde o hasičské soutěže, jasně zvítězili naši nejmladší členové a členky. Letošním výsledkům hasičátek jsme věnovali zvláštní zprávu, teď přidáváme ještě velké poděkování jejich vedoucím.

Ženské družstvo se zúčastnilo jen jednoho závodu, a to noční soutěže ve Voltuši, a muži v kategorii nad 35 let, také jen v jediném závodu, skončili v okrskové soutěži čtvrtí.

Starosta 9. okrsku Petr Kašpar v diskuzi přidal několik zajímavostí z Příbramska. Za letošní rok do konce října v okrese Příbram 235krát hořelo a 237krát vyjížděli hasiči ještě k dopravním nehodám. V průměru se tedy v příbramském regionu staly denně dvě události, které zaměstnaly hasiče.

V našem okolí byly největšími požáry oheň v technických službách v Březnici, kde škodu za 20 milionů korun způsobilo svařování lepenky na střeše a úmyslně založený požár ve výrobně parket ve Vysoké Peci, kde vznikla škoda ještě o deset milionů vyšší.

Na celém příbramském okrese je evidováno 9 822 členů sborů dobrovolných hasičů, z čehož je 1 069 dětí.

 


 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode