Historický jídelníček a tradiční rožmitálské recepty – 5/9

06.03.2017 05:12

Mnohem více než kynuté či ovocné knedlíky z mouky se kdysi jedly knedlíky bramborové. Bramborové knedlíky z vařených brambor se podávaly jako příloha k omáčkám, v neděli k masu, či samotné se zelím.

Také ovocné knedlíky s tvarohem či mlékem byly častěji z bramborového těsta než kynuté. Ale ještě více se vařily knedlíky ze strouhaných syrových brambor nazývané bosáky. Výčet bramborových pokrmů je nesmírně bohatý a pestrý. Brambory se podávaly vařené k omáčkám, pečené, vařené ve slupce na loupačku, které se jedly hlavně s mlékem či podmáslím. V jídelníčku se vykytovalo velmi často kyselé zelí. Nejen o svátcích s vepřovou pečení a bramborovými knedlíky, ale ze zelí se vařily polévky, jedlo se s chlupatými knedlíky i s brambory.

Častým obědem byly také škubánky, které se mastily sádlem nebo škvarky a sypaly mákem, pracharandou (pomleté či roztlučené sušené hrušky), tvarohem, polévaly sladkou nebo kyselou smetanou, jedly se s borůvkami či brusinkami nebo s merendou.  Z těsta z vařených brambor se často pekly velké tenké placky na sucho přímo na plotně. Brambory se také míchaly s kyselým zelím (lepenice) nebo s krupkami (nastavovaná kaše). Někdy se vařil bramborový guláš na cibulce s paprikou bez masa či uhlířina.

V lese se také musela připravovat strava, neboť uhlíři často nešli domů celý týden a tak vzniklo jídlo nazvané uhlířina. Recept na ni: Nejprve se oškrábaly brambory a daly se vařit do osolené vody. Pak se zadělalo těsto jako na houskové knedlíky, jenže bez housek. Když se brambory chvíli povařily, vykrajovaly se lžící z těsta noky a přidaly se k nim. Nechaly se uvařit, pak se vyndaly a brambory se podle potřeby  nechaly dojít. Voda se slila, brambory i noky promíchaly, omastily sádlem a případně posypaly osmaženou cibulkou a uhlířina byla hotová.

Recept na merendu ze švestek: Rozvařené přislazené švestky někdy mírně zahuštěné škrobem či pudinkem podávané se smetanou, jogurtem, někdy i k bramborovým jídlům (škubánky, bramborová buchta). Na Rožmitálsku se též dělala merenda z borůvek rozmačkaných se smetanou. 

Borůvky spolu s houbami a  brusinkami patří mezi poklady rožmitálských lesů

Merendou se nazývala i maskovaná taneční zábava

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode