Historie téměř detektivní: Rožmitál kdysi a dnes – 3/25

18.09.2019 07:45

AKTUALIZOVÁNO 20. září

V dnešním díle se vrátíme na rožmitálské náměstí, a to do zákoutí na jihovýchodní straně, kde je dnes večerka a strašidelný dům č. p. 5 hyzdící celou spodní část. Černobílý snímek byl pořízen kolem roku 1890 zrovna v den, kdy se v Rožmitále konaly najednou dvě svatby dvou sester. Povšimněte si veřejné pumpy uprostřed obrázku. Nespotřebovanou vodou jí zásoboval zámecký pivovar.

Barevnou fotografii pořídil v roce 2011 Václav Šourek. Pumpu nahradil vzrostlý strom a místo lidí jsou na ní automobily.

Na starých, ale i novějších pohlednicích byste záběr pořízený přibližně ze stejného místa marně hledali. Pohled tímto směrem patrně nebyl pro fotografy a vydavatele dost atraktivní. Abychom ale mohli ukázat vývoj této části náměstí, vzali jsme za vděk pohlednicí vydanou na konci 50. let minulého století. Ta sice prostor přesně nezabírá, ale od lékárny je celá fronta domů dobře vidět. Pozoruhodný je dřevěný monument s pěticípou hvězdou, jenž nahradil veřejnou pumpu. Kolem roku 1955 už byly domácnosti v centru města zásobovány pitnou vodou z vodojemu v Zalánech.

Chceme-li naše pátrání o proměnách jihovýchodní části náměstí dovést až do současnosti, tak nabízíme současnou fotografii. Voda v místech jako kdysi, opět teče. Ale pozor: K pití není!

Pokračování za týden

 

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode