Jak u nás pokračují církevní restituce

18.09.2013 11:59

Podle zákona o církevních restitucích č. 428/2012 Sb. podaly oprávněné osoby (tedy církve a náboženské společnosti) zatím do poloviny září 2013 v celé republice výzvy o vydání více než 17 tisíc zemědělských pozemků, z nichž už byly tři Státním pozemkovým úřadem schváleny.

Pokud jde o Starý Rožmitál a nejbližší okolí, eviduje Státní pozemkový úřad zatím výzvy o vydání zemědělských pozemků v katastrálních územích Starý Rožmitál, Rožmitál pod Třemšínem, Buková, Pňovice, Roželov, Skuhrov, Věšín, Voltuš a Vranovice. Všechny výzvy podalo Arcibiskupství pražské. Nejvíce jich směřuje do katastru Roželova (61 pozemků), dále Hutí (26), Věšína (24), Skuhrova (23) a Rožmitálu p. Tř. (16). V katastru Voltuše žádá církev o vydání 7 pozemků, Starého Rožmitálu 5, Pňovic 3 a Vranovic dvou.

V katastru Starého Rožmitálu podalo Arcibiskupství pražské například výzvu k vydání Podzámeckého rybníka, rybníka Obžery a pruhu orné půdy o délce necelých sto metrů mezi Malým obůrem a Luhem. Jistě není bez zajímavosti, že ve městě podala církev výzvu k vydání sádek.

Oprávněná osoba může vznést nárok na vydání zemědělské nemovitosti do jednoho roku od nabytí účinnosti zákona, tedy do 31. prosince letošního roku. Poté její nárok zanikne.

Podzámecký rybník.

Rybník Obžera.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode