Jan Hamáček k budoucnosti vojenského újezdu Brdy

10.10.2014 07:35

25. září 2014 jsme v Novinkách ve zprávě Ministr Stropnický překvapil vyjádřili podiv nad tím, že ministr obrany sám stáhl z projednávání ve třetím čtení n návrh zákona o zrušení vojenského újezdu Brdy, ač je jeho předkladatelem.

Ledacos jsme dodatečně pochopili při návštěvě předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Jana Hamáčka v Rožmitálu pod Třemšínem, která se uskutečnila 2. září 2014.

Pro Příbramský deník vysvětlil počin ministra Martina Stropnického takto:

„Není shoda v rámci koalice na tom, jak dál pokračovat. Máme výhrady vůči rušení újezdu v Brdech a respektujeme stanovisko Středočeského kraje, který rovněž nesouhlasí a pokládáme za nevhodné, aby se v procesu pokračovalo v době, kdy jeden ze dvou krajů zásadně nesouhlasí s navrženým řešením.

Já už dlouhodobě říkám, že újezd by se rušit neměl, proto jsem vytvořil pozměňovací návrh, který VÚ Brdy vyjímá z toho zákona. Pokud projde, Brdy zůstanou armádě. Můj pozměňovací návrh by měl umožnit to, že zaprvé se dotáhnou do konce změny hranic ostatních vojenských újezdů a nebylo by to zatíženo otázkou Brd. Tou snahou je Brdy z toho vyjmout. Mám pocit, že současný stav je asi tím nejlepším pro brdskou přírodu, protože přítomnost armády ji do jisté míry chrání. V případě, že by se status území změnil, není vyloučeno, že by se Brdy mohly stát cílem zájmů různých uskupení. Zaznamenal jsem veřejnou debatu o megalomanské věci typu sjezdovek a lyžařských areálů, což není úplně moje představa o ochraně přírody v Brdech."

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode