Lidé nabízejí pomocnou ruku

18.09.2017 17:51

18.09.2017 16:29

18. září 2017 Mladá fronta Dnes, vydání Střední Čechy

S tímto titulkem a podtitulem „Rožmitálští chtějí přimět majitele chátrajícího zámku k opravám. Zatím se jim to ale příliš nedaří“ píše Marek Kočovský:

ROŽMITÁL POD TŘEMŠÍNEM „Věnujte se opravě této památky, která je nyní už opravdu v kritickém stavu. My vám v tom úsilí rádi pomůžeme, protože i když vy jste jejími vlastníky, je v širším slova smyslu kulturním dědictvím nás všech i celého českého národa.“

Otevřený dopis s tímto textem, určeným majitelům léta chátrajícího rožmitálského zámku, koluje už ně-jaký čas Rožmitálem pod Třemšínem. Nabídka, kterou v otevřeném dopise vlastníkům památkově chráněného objektu adresuje petiční vý-bor občanské iniciativy za jeho zá-chranu, není planým řečněním. Jedna z iniciátorek, Eva Heyd, totiž o možnostech pomoci právě jedná na ostrově Bali. V těchto dnech tam zasedá konference britské organizace na ochranu památek National Trust. „Paní Eva Heyd žila léta ve Spojených státech a je členkou National Trust. Pokud budou majitelé spolupracovat, je tato organizace schopna pomoci s odkupem zámku, případně sehnat nájemce či jinak zajistit zlepšení stavu stavby,“ vysvětluje další iniciátorka akce Blanka Pazderníková, která je členkou petičního týmu.

Sgrafita už skoro zmizela.

K otevřenému dopisu se symbolicky svým podpisem přidala už více než tisícovka lidí. Nejen majitelům a National Trustu, ale také třeba na adresu Arcibiskupství pražského jej chtějí aktivisté odeslat v polovině října. „Možná oslovíme také ministerstvo kultury. Jde nám především o to, aby majitelé začali komunikovat, neboť doposud jsme se nedozvěděli, co se zámkem zamýšlí,“ konstatuje Blanka Pazderníková. Podporu už iniciátoři akce mají i za hranicemi regionu. „V Rožmitále jsem trávila jako dítě prázdniny, na zámku se tehdy opravovala střecha i sgrafita, ale ta teď už skoro zmizela,“ posteskla si v poznámce webového podpisového archu Blanka Pecková z Prahy.

Stav památky se téměř dvě desetiletí neustále zhoršuje. Nepomáhají ani apely vedení města, ani pravidelné audience na příbramské radnici, pod jejíž památkový odbor zámek patří. „Snažím se je vždy přimět, aby alespoň předkládali nějakou dokumentaci týkající se oprav. Jsou vždy vstřícní, ale tím to končí,“ konstatovala před časem Dita Jobová z oddělení památkové péče. Vždy prý pouze slíbí nějaké brzké úpravy, následně se ovšem opakuje stejný scénář a úřadu nezbývá než udělit sankci. Proti poslední pokutě zhruba 800 tisíc korun se vlastníci odvolali a dosud se čeká na rozhodnutí z vyšších míst. „Řízení stále trvá,“ potvrdili pracovníci příbramského úřadu.

Jediným a naprosto výjimečným „stavebním zásahem“ tak zůstávají záchranné práce po zřícení střechy zámeckého pivovaru. Více majitelé neudělali.

Vysněný zámecký triangl.

Památkáři mají minimum prostředků k tlaku na soukromé majitele cenných objektů, a platí to nejen v Rožmitále. Ve Středočeském kraji je na spadnutí několik dalších zámeckých areálů, tvrzí, klášterních komplexů či synagog. Úřady mohou pouze udělit pokutu, případně s rizikem nenávratnosti investice udělat opravy na vlastní náklady a zpětně vymáhat peníze na majiteli. V Rožmitále je absence zámeckého zázemí nejvíce patrná při Dni s českou královnou. Průvodu, kterým tradičně vrcholí oslava na počest Johany, manželky Jiřího z Poděbrad, zůstává sídlo pánů z Rožmitálu uzavřeno. Stejně jako návštěvníkům této historické akce a dalším turistům, kteří sem přijíždějí třeba za autorem České mše vánoční Jakubem Janem Rybou.

Rožmitálští proto často jako příklad a tak trochu vzor zmiňují „sousední“ zámky v Březnici a Blatné. „Mohli bychom se pyšnit podobně významnou památkou, navíc spolu se dvěma zmíněnými by náš zámek tvořil jakýsi trojúhelník historických skvostů na pomezí středních a jižních Čech,“ míní provozovatel Cvokařského muzea ve Starém Rožmitále Jindřich Jirásek. Svůj podpis jako jeden z členů občanské iniciativy za záchranu zámku pod otevřený dopis připojil jako první.

FAKTA Kauza rožmitálského zámku.

Renesanční zámek v Rožmitále pod Třemšínem se nachází na místě bývalého hradu z 13. století. Sídlo Lvů z Rožmitálu či rodu Gryspeků v roce 1998 darovalo tehdejší vedení města Arcibiskupství pražskému. Rožmitálští radní se právě tehdy prostřednictvím církve poprvé setkali s americkým investorem Roderickem Marshallem. O tři roky později arcibiskupství postupuje zámek společnosti Trinity Coop, v níž má Marshall podíl osmdesátiprocentní. Trinity tvrdí, že hodlá zámek opravit, práce se ale opakovaně odkládají. V roce 2006, po ne- úspěšných snahách města o zisk dotace na opravy, přichází první petice za záchranu zámku. Památka nicméně dál chátrá, propadá se třeba střecha tamních stodol. V roce 2016 po zřícení střechy pivovaru, který je součástí areálu, dochází alespoň k vyklizení trosek. Aktuálně se majitelé odvolávají proti pokutě od příbramských památkářů.

Text pod foto: Zanedbaný skvost. Rožmitálský zámek už bezmála dvě dekády, co je v soukromém vlastnictví, chátrá. Nepomáhají ani apely města, ani pokuta od památkářů, proti níž se stávající vlastníci odvolali.

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode