Majitelé drží stále bobříka mlčení

26.01.2017 02:57

O tristní osud zámku v Rožmitále pod Třemšínem, který patří mezi národní kulturní památky, se začal zajímat i Czech National Trust o.p.s. (CNT), česká charitativní organizace, která se snaží doma i v zahraničí shánět zdroje pro financování obnovy památkových objektů, zahrad, parků a přírodních území.

Minulý rok se byla na zámek podívat předsedkyně správní rady trustu Irena Edwards společně s Evou Heyd, fotografkou žijící po návratu z USA v Rožmitále. Ta totiž na ruinu zámku vedení trustu, kde působí jako koordinátorka, upozornila.

Od té doby se CNT (https://www.czechnationaltrust.org/) pokoušel několikrát kontaktovat většinového vlastníka zámku Rodericka Marshalla i jednatelku Trinity Coop a minoritního vlastníka Zuzanu Mruškovičou. Oba jako by se však propadli do země. Prostě nezájem.

Přitom Czech National Trust, který byl založen na konci roku 2013 a pro svoji činnost tedy sbírá teprve síly, je členem celosvětové sítě zahrnující obdobné organizace v 50 zemích. Navíc by majitelé zámku mohli vědět, že například National Trust ve velké Británii, k němuž má ten náš nejblíže, už existuje přes sto let a do své správy (nikoli majetku) převzal za určitých podmínek od vlastníků stovky památek na ostrovech.

Škoda.

Logo Czech National Trust a Eva Heyd, autorka řady fotografických výstav u nás i v Americe a knihy pro děti Psí deník



 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode