Ministr Stropnický trvá na zrušení VÚ Brdy

20.11.2014 11:17

Ve středu 19. listopadu 2014 odpoledne jednal v Příbrami ministr obrany Martin Stropnický o dalším osudu vojenského újezdu Brdy. Po komunálních volbách se mu jistě na Příbramsko jelo mnohem veseleji, neboť nové zastupitelstvo s převahou hnutí ANO, na rozdíl od toho předešlého, se zrušením újezdu souhlasí.

Starostové menších měst a obcí Středočeského kraje, jejichž katastry se vojenského újezdu dotýkají, ale dále zachovávají své stanovisko, aby se újezd nerušil.

Problematice vojenského újezdu Brdy jsme se již věnovali několikrát, naposledy když byl právě ministrem Stropnickým nečekaně stažen těsně před hlasováním návrh na jeho zrušení z programu Poslanecké sněmovny a předseda sněmovny Jan Hamáček navrhl, aby Brdy byly ze zákona o újezdech vyňaty a řešeny zvlášť.

Ministr Martin Stropnický včera večer v Příbrami před novináři prohlásil, že norma se bude už určitě projednávat v poslanecké sněmovně v třetím čtení v prvním prosincovém týdnu. A tady by už měli poslanci definitivně rozhodnout.

Vojenským újezdem Brdy se v posledních dnech intenzivně zabývá Příbramský deník, jenž mapuje tuto kauzu v širších souvislostech. Poslední zprávu ze včerejšího pobytu ministra obrany si můžete přečíst na https://pribramsky.denik.cz/zpravy_region/stropnicky-zachovani-brdskeho-ujezdu-by-bylo-anachronismem-20141120.html

VÚ Brdy se dostal ve veřejnosti na přetřes znovu po několika letech. V roce 2007 až 2009 měl být totiž v jejich západní části posazen americký radar.

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode