Naše aprílové mystifikace

23.04.2018 12:13

Aprílovému žertíku s uzavřením rožmitálského náměstí uvěřilo dost čtenářů.

Podobně tomu bylo i u ostatních našich aprílových žertíků. Vždyť 1. duben je jediným dnem v roce, kdy je každému (tedy i novinářům) dovoleno někoho mystifikovat. Tedy měl by být jediným dnem. Bohužel záplava fake news poslední dobou na internetu i v tradičních médiích neustává, nehledě na apríl.

V roce 2015 jsme připravili horkou chvilku představitelům Společnosti Jakuba Jana Ryby, když jsme pár dní před zahájením slavností Rybových životních jubileí nechali v Mníšku pod Brdy nalézt dosud neznámou, ale hlavně pravou Rybovu podobiznu. Naštěstí hned pár dní po 1. dubnu se vše vysvětlilo a sláva mohla v Rožmitále začít podle původního scénáře.

Leckdo nemohl 1. dubna překousnout naše sdělení, že Rožmitál bude přejmenován na Rožtimál, aby už nadále nedocházelo k matení obyvatelstva, neboť existují ještě další tři obce stejného jména. Při představě, že by si všichni Rožmitalané museli měnit občanky a řidičáky, pasy a nejrůznější karty, podnikatelé zápisy v obchodním rejstříku, tiskli nové hlavičkové papíry a vizitky, znovu se přihlašovali na finančáku a sociálce, se leckterému našemu čtenáři zatočila hlava. Hodně jich zprávě uvěřilo.

Podobně se nechalo nachytat dost lidí zprávou, že rožmitálský zámek vyvlastní stát pro předem známého zájemce. A těmi, kdo chtěli zdevastovaný zámek opět přivést do krásy, měli být potomci rodu Gryspeků, kterým zámek zkonfiskoval rakouský císař za jejich účast v povstání na straně českých stavů na Bílé hoře.

Všechny naše aprílové žertíky jsme shrnuli do jednoho materiálu, který si můžete přečíst na https://www.staryrozmital.cz/dalsi-serialy/rozmitalske-aprilove-zertiky/

 

Takhle jsme si 1. dubna zažertovali v roce 2016


 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode