Není karta jako karta

17.11.2015 07:46

Na naši zprávu Vytvořte si maxikartu vydanou 11. listopadu reagoval pan Josef Fronc z Kralup nad Vltavou, který je u nás patrně největším sběratelem takovýchto filatelistických unikátů. Je předsedou sekce Cartes maximum (jak se tyto pohlednice odborně nazývají) ve Svazu českých filatelistů a redaktorem odborného časopisu, jenž se analogickým pohlednicím (to je oficiální český název) věnuje.

V e-mailu upřesňuje podmínky, které musí maxikarta (jak ji běžně říkají sběratelé) splňovat, aby ji například filatelista mohl zařadit do soutěžního exponátu na filatelistických výstavách. Takové výstavy jsou regionální, národní, ale i mezinárodní jako byla například u nás naposledy Světová výstava Praga 2008 (https://www.praga2008.cz/ ).

Naši čtenáři, kteří si podle našeho návodu maxikartu zhotovili nebo si nám o ní, jako jedna paní z Trutnova, napsali, ale jistě nemají ambice zúčastňovat se výstav. Přesto připomínku pana Fronce rádi v zájmu upřesnění publikujeme:

„...musím sdělit, že i tvorba cartes maximum má svá pravidla.
Všechny ukázky ze stránek jsou spíše suvenýry, žádná z nich by za CM nebyla jurymany (
hodnotiteli) považována, kdyby se objevily v exponátu.
Proč, to je na delší debatu.
Zasílám Vám náhled správné CM, která by obstála:

1) na pohlednici jsou varhany z kostela, na které Ryba hrával, žádné jiné obrázky
2) na známce jsou kromě portrétu Ryby tyto varhany
3) razítko je z pošty Rožmitál , tedy z místa, kde se varhany vyskytují, navíc v den, kdy se Ryba narodil.
Tak mají vypadat regulérní cartes maximum.“

V naší zprávě jsme ještě zveřejnili „maxikartu“, kterou jsme si vytvořili z pohlednice Cvokařského muzea. Jak nás teď ale pan Fronc ujistil, ani ta by v jakékoliv soutěži neuspěla:

„Buškuv Hamr není cartes maximum, neboť známka vyšla před více jak čtyřmi lety, což je hranice, do kdy smí být CM vytvořena dle pravidel FIP (Světová filatelistická federace).
Jinak jsem rád, že informace proběhla, protože možná přivede k maximafilii (
odborný název tohoto sběratelského oboru) více zájemců, i když ukázky nejsou nejvhodnější.“
Tak příště už víme, jak na to. Jestli jsme u někoho vzbudili o sbírání maxikaret zájem, může si kliknout pro více informací na https://www.sberatel-ksk.cz/clanek-cartes-maximum-2012080005 a také na https://cartesmaximum.blogspot.cz/

 


 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode