Než vzpomínky zapadnou … 12. pokračování

20.08.2017 07:48

V minulém pokračování nekonečného seriálu Než vzpomínky zapadnou jsme zveřejnili tři fotografie z dožínek na farské zahradě v roce 1961. Družstevníky jsme s pomocí pamětníků docela dobře identifikovali, avšak dnes to bude o hodně těžší…

Je polovina srpna a to byl vždycky nejvyšší čas odjet si ze Starého Rožmitálu a okolních vesnic přivydělat na chmel. Tři fotografie, které publikujeme, jsou z archivu Jaroslavy Baštové, ale protože jsou hodně staré – odhadujeme z 20. a 30. let minulého století, lidi už skoro nikdo nepoznává.

Jak probíhaly chmelové brigády za socialismu, to si ještě hodně lidí pamatuje. Zvlášť středoškoláci byli tehdy vyvezeni na Rakovnicko či Žatecko a domů se vraceli až po dvou týdnech. A aby si více vydělali, přijížděly za nimi na víkendy rodinné kombajny, jak sem říkávalo rodičům a příbuzným.

Jaké to ale bylo za Rakouska-Uherska a 1. republiky?

Místní organizátoři, tzv. parťáci, si včas v rožmitálském údolí zajistili lidi, většinou už zkušené česáče a v polovině srpna, jakmile majitel chmelnice napsal, oběhli chalupy a hned druhý den se odjíždělo na Rakovnicko. Mnohde celé rodiny s dětmi už od deseti let.

Na počátku 20. století se platilo za natrhání jednoho věrtele chmele 10 krejcarů a například tříčlenná rodina si za dva týdny vydělala až 80 zlatých, což znamená, že denně načesal každý člen rodiny dvacet věrtelů. Kráva stála tou dobou 60 – 70 zlatých, což názorně dokumentuje, že chmel byl pro rodinu cvokaře nebo lesního dělníka, která nikdy neměla z čeho našetřit větší obnos potřebný k zakoupení kusu dobytka nebo pole, velkým finančním přínosem.

Ale častěji než k takovému rozšíření hospodářství byly peníze získané z česání chmele použity k jednorázovému uhrazení dluhu u místního obchodníka s drobným smíšeným zbožím a potravinami, u něhož rodina celý rok nakupovala na záznam.

Na spodním snímku se podařilo objevit Marii Rusíkovou, Jaroslava Kalu, Karla Poláka, Karla Chloupka, Sobotkovou (Rusouc), Emanuela Šmída, Fraňkovou-Květoňovou a Petronilu Tichou

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode