Jak se u nás vyvíjejí církevní restituce - II

09.11.2013 07:52

Včera 8. listopadu 2013 jsme zveřejnili první část nových informací o církevních restitucích na Rožmitálsku pokud jde o výzvy k vydání pozemků směrem k Státnímu pozemkovému fondu. Dnes se budeme věnovat navracení pozemků, které spravují Lesy České republiky. V našem regionu jsou i v tomto případě opravněné osoby opět dvě, to znamená Arcibiskupství pražské a Římskokatolická farnost Starý Rožmitál.

Arcibiskupství žádá navrácení lesa nejvíce v katastrálním území Roželov, kde podalo výzvy u 187 pozemků. O čtyřicet lesních pozemků méně požaduje v katastru obce Věšín. O více než sto pozemků, přesně 138, se jedná také v Hutích.  Další požadovaná množství už jsou podstatně nižší: Voltuš 55, Buková a Pňovice po 7, město Rožmitál 4, Starý Rožmitál 3 a Skuhrov 1. V katastru Starého Rožmitálu se jedná o pozemek u rybníka Obžera a koryto Nového potoka na dolním toku před ústím do Nového rybníka.

Výzva k vydání od Římskokatolické farnosti Starý Rožmitál je podstatně skromnější, neboť starorožmitálské lesy, tzv. obsiny, patřily vždy obci, a tak obsahuje pouze lesní porosty u Nového rybníka.

Pro úplnost je ještě nutné dodat, že dosud ani jedna výzva, ať už zemědělských či lesních pozemků, podaná arcibiskupstvím či farností ve Starém Rožmitále neskončila uzavřením smlouvy a vydáním.

Farské louky a Nový potok v pozadí.

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode