Cvokaři z Valle di Ledro – 1/9

05.09.2016 06:19

Pořádné překvapení čeká našince, když projede pětikilometrovým tunelem z Rivy na severním břehu jezera Garda a octne se v údolí Ledro. Sotva se vzpamatuje z náhlého denního světla, oči mu sklouznou na velkou tabuli popsanou českými názvy.

Jsme ve Valle di Ledro, z jehož vesniček na břehu stejnojmenného jezera bylo vystěhováno v roce 1915 všechno obyvatelstvo. Tehdy toto jihotyrolské území na hranici s Itálií patřilo Rakousku-Uhersku, a když Itálie vstoupila do války po boku Trojdohody, údolí se náhle ocitlo přímo v bojové linii. Rakušané nejdříve na začátku války povolali všechny bojeschopné muže na frontu a poté odvezli všechny ženy, starce a děti, jak říkali na pár týdnů, do vnitrozemí. Přes tři tisíce lidí tak skončilo na území Čech, především na Příbramsku, Kladensku, ale i na dalších místech. A proti své vůli tu Italové národností, ale Rakušané státní příslušností zůstali dlouhé tři roky až do konce války. 

Osudy italských uprchlíků v Příbrami popisuje například ředitelka Státního okresního archivu PhDr Věra Smolová na https://pribramsko.eu/-6697

Podle vzpomínek spisovatele R. R. Hofmeistera žilo několik cvokařů s rodinami z této oblasti také v Rožmitále. V knize Cesta člověka líčí jejich radost při oznámení konce války a vyhlášení samostatného Československa na rožmitálském náměstí a jejich nesmírnou touhu po návratu domů. V prosinci roku 1918 se Italové navrátili do svých rozbořených domovů, ale už ne do Rakouska-Uherska, ale do Itálie.

Již přes sto let pojí obce v údolí Ledro a jejich obyvatele oficiální i neoficiální partnerské vztahy s Čechy a českými obcemi, kde italští uprchlíci žili. Slovní spojení „esodo in Boemia“ dodnes vyvolává u obyvatel údolí silné emoce. Češi tenkrát jejich předky přijali velmi hezky a jejich potomci teď s radostí přijímají Čechy. Svědčí o tom nejen česky psané webové stránky Valle di Ledro, ale i česká jídla v domácnostech a některých restauracích a řada českých názvů a slov rozesetých kolem jezera.

Obec Bezzecca

Obec Pieve

Obec Tiarno di Sopra

Krčma U tří hus v obci Molina

Škola v obci Tiarno di Sopra

Jezero Ledro je zasazeno v romantické krajině podhůří italských Alp a dnes slouží především k rekreaci. Okolní dobře přístupné hory jsou pak ideálním místem pro pěší túry.

Pokračování ve středu.

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode