Příběh Anny z Rožmitálu

09.02.2018 06:18

Výstava Podoby a příběhy - Portréty renesanční šlechty, která je otevřena do 4. března v konírně Šternberského paláce v Praze, představuje výběr z dochovaných renesančních portrétů ze sbírek českých a moravských hradů a zámků. Vzácné obrazy doplňují zajímavé předměty včetně renesančních textilií a šperků spojené se životem šlechty.

Proč o výstavě píšeme? Ústřední místo v ní totiž zaujímají páni z Hradce a z nich zejména dcera Zdeňka Lva z Rožmitálu Anna, provdaná za Adama z Hradce.

Anna (1500 – 1563), přestože působí na portrétu, jenž byl vybrán na plakát k výstavě, přísně až povýšeně, byla známa svou dobrosrdečností. Jak píše poslední číslo časopisu Živá historie, pocházela z rodu, jenž patřil mezi přední a zastával vysoké zemské úřady. Její prateta Johana z Rožmitálu byla manželkou krále Jiřího z Poděbrad a Annin děd a Johanin bratr Jaroslav Lev se proslavil královským poselstvem „z Čech až na konec světa“. Annin otec, nejvyšší purkrabí Zdeněk Lev z Rožmitálu platil dočasu za nekorunovaného českého krále.

Podle zachované korespondence, pokračuje časopis, bylo manželství Adama a Anny velmi harmonické (velmož o ní hovořil jako o „ženě nejmilejší“) a vzešlo z něj pět potomků, kteří se všichni dožili dospělého věku.

Podobizna Anny z Hradce, rozené z Rožmitálu, byla rozpoznána až roku 1960 na zámku ve Strážnici, pak se ocitla v mobiliáři milotického zámku a teprve nedávno je nastálo vystavena v rodovém sídle hradeckých pánů v Telči. Všechny tři zmiňované zámky jsou – na rozdíl od rožmitálského – přístupny veřejnosti. (Fotografie obrazu je v expozici Pánů z Rožmitálu v Podbrdském muzeu.)

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode