Rachtači dorazili

03.04.2015 17:32

AKTUALIZOVÁNO 4. 4. 2015

Na Velký pátek, 3. dubna 2015, jsme se pozdě odpoledne konečně v Luhu dočkali rachtačů. Nebýt hluku automobilů, tak tady bylo nejtišší ticho. Vždyť z farního kostela odletěly zvony, tak se ani nelze divit.

Starorožmitálští rachtači se letos poprvé sešli už ve čtvrtek vpodvečer za velkého větru a vánice před kostelem a pak v pátek v šest ráno na mostě, stejně jako v sobotu. Za zpěvu „Ó nevěrný Jidáši“ po oba dny navštěvovaly staro i novousedlíky v naší obci.

Zvony umlkají a odlétají do Říma pro požehnání svatého otce vždy na Zelený čtvrtek. Někdy se tvrdí, že zvony odlétají proto, že se bojí řehtaček (i těch starorožmitálských). Letí zcela tiše, první ty nejstarší, které znají cestu, na konci malé, aby se neztratily. Kudy přesně zvony letí a jak překonávají Alpy, není známo, jsou ale na tomto letu neúnavní – není zpráv o tom, že by snad některý z nich let nevydržel nebo se cestou ztratil. Pověst ze slovenské Levoči vypráví, že levočský zvon dokonce celou cestu nesl s sebou i studenta, který chtěl vidět Řím. Pokud by některý zvon neodlétl, přineslo by to obci neštěstí.Na Bílou sobotu se zvony vrátí a zvoní: „Byl jsem tam! Byl jsem tam!“

Toto zvonění má prý kouzelnou moc – když hospodyně při tomto zvonění zamete dům, nebudou se v něm po celý rok držet švábi; pokud se při něm člověk umyje v pramenité vodě, bude celý rok zdráv; ovocnými stromy v zahradě se má zatřást, aby se probudily, a rovněž postříkat vodou (nebo potřít čerstvě zadělaným těstem), což jim prý na celý rok dodá sílu.

Netradičně jsme prožívali Velikonoce ve Starém Rožmitále v roce 2012. Podívejte se znovu na: https://www.staryrozmital.cz/news/vesele-velikonoce-ve-starem-rozmitale-byly-opravdu-vesele/

Letošní rachtači ve Starém Rožmitále

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode