Rozhledna na Třemšíně bude?

09.07.2017 05:33

Včerejší Příbramský deník přinesl na titulní straně zprávu s optimistickým titulkem  Slibovaná rozhledna na Třemšíně bude. Redaktoři tak pochopili slova mluvčího Arcibiskupství pražského Stanislava Zemana: „Už se uskutečnilo první kolo výběrového řízení…plán stavby blokovaly archeologické a ekologické problémy.“ Podle deníku má pražská arcidiecéze peníze na stavbu rozhledny vyhrazené. Časový harmonogram a alespoň přibližný termín dokončení však mluvčí novinářům nesdělil.

Jistě by to byl nádherný pohled na Brdy a při jasném počasí dokonce až na Šumavu a nelze si než přát, aby se jej vycházkáři a turisté konečně dočkali. Na Třemšíně byla dosud jen dřevěná nivelační věž, která se však v červenci roku 2015 po požáru zřítila. Přestože byl na ní výstup zakázán, mnozí kaskadéři po ztrouchnivělých kládách šplhali. Byli však notně zklamáni – přes vrcholky okolních stromů nebylo nic vidět.

Na jaře v roce 2015, kdy vrcholilo předávání majetku v rámci církevních restitucí, řekl ekonom Arcibiskupství pražského Karel Štícha pro web podnikatel.cz: „Už jsme projednávali záměr zdejší rozhlednu obnovit“.

Po dvou letech tedy na Hradčanském náměstí pokročili. Je však s podivem, že nereagují na podněty města Rožmitálu, které už na rozhledně, když byly ještě lesní pozemky v majetku státu, hodně pokročilo. V roce 1999 vyhlásila radnice veřejnou sbírku, ta ale nepokryla ani desetinu předpokládaných nákladů. V roce 2009 schválili zastupitelé města podobu nové rozhledny podle návrhu arch. Lukáše Pejsara. Část projektu dokonce město zaplatilo, ale už v roce 2010 pod dojmem neúprosně se přibližujících restitucí dalo rozhlednu k ledu.

Hotový projekt město už před půl rokem arcidiecézi nabídlo, ta se však ani neozvala. Že by po dvacetiletých půtkách ohledně rožmitálského zámku nechtělo Arcibiskupství pražské s městským úřadem nic mít?

Vizualizace návrhu arch. Lukáše Pejsara. 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode