Rožmitál hledá spoluinvestora

08.08.1997 21:36

8. 8. 1997      Hospodářské noviny

"Zámek musíme zajistit proti dešti a prosakování vody," říká František Liška, starosta Rožmitálu pod Třemšínem. Rekonstrukce si však vyžádá 200 miliónů korun, město je ze svého rozpočtu schopno vydat pro tyto účely ročně kolem dvou až tří miliónů korun. Proto požádalo o příspěvek Ministerstvo kultury a oprava zámku byla zařazena do programu záchrany architektonického dědictví. 

Bez ohlasu zůstala zatím snaha radnice najít společnost, která by památku opravila a provozovala. Město přitom na jejím vlastnictví netrvá, částečně by ale zámek chtělo využívat, aby byl částečně přístupný veřejnosti a v některých prostorách by měla být umístěna městská knihovna a základní umělecká škola. 
Původně blatný hrad byl v Rožmitále pod Třemšínem založen v první části 13. století. Nejstarší dochovanou částí je věž s gotickým vstupem a šnekovým schodištěm. Hrad patřil rodu Buziců, z nichž vynikli Lev z Rožmitálu, jeho sestra královna Johana a nejvyšší purkrabí Království českého Zdeněk Lev z Rožmitálu. Ve 2. polovině 16. století se panství stalo majetkem Gryspeků z Gryspachu a hrad byl přestavěn renesančně. Po bitvě na Bílé hoře byl konfiskován ve prospěch pražských arcibiskupů, jejichž majetkem byl do roku 1948. Potom se ze zámeckých sálů a komnat staly byty a kanceláře státních lesů. 
Zámek se pomalu mění v ruinu. Zub času nahlodává i křídlo velkého gryspekovského paláce rekonstruovaného v letech 1974 až 1989. Nedočkalo se plánované expozice z historie Rožmitálska ani stálé výstavy hraček ze sbírek Národního muzea. 
(has, ČTK)

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode