Rožmitálský zámek je zablokovaný kvůli dluhům na dani

21.03.2014 20:34

21. 3. 2014     Příbramský deník

Karel Hutr

Rožmitál – Kvůli dluhům na dani zablokoval finanční úřad zámek v Rožmitále pod Třemšínem. Majitelem areálu, kam od středověku jezdil na léto arcibiskup pražský, je americký podnikatel Roderick Marshall. Informaci o blokaci zveřejnil jako první Český rozhlas Region.

Zámek chátrá už asi deset let. Vloni se zřítila sousední budova a na spadnutí je i střecha pivovaru. Tato chátrající národní kulturní památka nedá spát Rožmitálským a ani radním. Starosta Josef Vondrášek se několik let marně snaží zkontaktovat majitele, aby se s ním domluvil, co hodlá se zámkem dělat.
„Pro církev je výsledná situace se zámkem nedobrou vizitkou v souvislosti s restitucemi. Je s podivem, že v době, když žádají o navracení majetku a to včetně památek, nechala církev dojít tak význačnou památku v našem městě do takového stavu," řekl včera Vondrášek na adresu Arcibiskupství pražského, jež bylo spoluvlastníkem ještě v roce 2012.

Zámek pochází z 13. století a patřil rodu Lvů z Rožmitálu. V 16. století se stal majetkem nekatolického bavorského rodu Gryspeků z Gryspachu. Po bitvě na Bílé Hoře byl v roce 1623 i s Rožmitálskem přidělen konfiskátem pražskému arcibiskupství a stal se správním střediskem arcibiskupského velkostatku.
Po roce 1948 v něm nechal Lesní závod udělat byty pro své zaměstnance.

Na začátku 70. let byl vyklizen a stát rozhodl o jeho rekonstrukci. Do zámku se investovaly miliony, ale rekonstrukce nebyla nikdy dokončena.
Po roce 1989 připadl městu, a to s pomocí dotací samo do zámku investovalo 1,5 milionu ročně.

Problémy začaly rokem 1998, kdy tehdejší vedení města darovalo památku, pro níž platí blokační paragraf týkající se církevního majetku, Arcibiskupství pražskému.

V roce 2000 je v kauze zámku do obchodního rejstříku zapsána firma Trinity Coop. Arcibiskupství pražské má ve firmě dvacetiprocentní podíl, Američan Roderick Marshall osmdesát procent podílu. V roce 2001 Arcibiskupství pražské převádí zámek na společnost Trinity Coop, kterou údajně církev založila společně ze zahraničním partnerem kvůli zlepšení podmínek pro financování a následné využití zámku. „Církev do společnosti vložila majetek v hodnotě zhruba šesti milionů, což je soudní odhad zámku," řekl o tři roky později Příbramskému deníku jednatel Pavel Havlas a poznamenal, že opravy zámku jsou závislé na státních dotacích a grantech, ale i na penězích R. Marshalla.

Podle Havlase je ctižádostí R. Marshalla objekt opravit, aby sloužil i veřejnosti. Jak to dopadlo, už víme.

Později na dotazy Deníku, proč se nic neopravuje, vysvětlují tím, že zatím nedosáhnou na dotace. Jenže o ty nikdy ve skutečnosti nepožádali.

Rožmitálská radnice totiž požádala v březnu 2006 ministerstvo kultury o pomoc a možnost dotace k řešení neutěšeného stavu zámku. Z ministerstva přišla překvapivá odpověď: „Ministerstvo kultury může finančně přispět na obnovu kulturních památek pouze jejich vlastníkům. Vzhledem k tomu, že současný vlastník zámku v Rožmitále pod Třemšínem o finanční pomoc nepožádal, není možno na obnovu zámku přispět ze státních prostředků".
Ještě v témže roce občané Rožmitálu podepisují petici za záchranu zámku.

V listopadu 2012 mění 20procentní podíl ve firmě Trinity Coop majitele a jejich vlastníkem je místo Arcibiskupství pražského firma The Spalena Company.
Starosta Rožmitálu Josef Vondrášek se marně několik let zkoušel spojit s těmi, kdo byli a jsou odpovědní za stav zámku.

„Chci se s ním sejít a o zámku pohovořit. Známí mi shánějí kontakt na majitele a doufám, že se na jaře můžeme společně s panem Marshallem, pravděpodobně už stoprocentním majitelem zámku, bavit o jeho záměrech s významnou rožmitálskou památkou," sdělil už vloni Příbramskému deníku starosta Josef Vondrášek.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode