S požadavkem na zachování VVÚ Brdy zatím Středočeši v parlamentu neuspěli

18.03.2014 20:20

AKTUALIZOVÁNO v 20.40 hod a 19. 3. 2014 v 6.29 hod.

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR poslala 18. března 2014 do druhého čtení návrh ministerstva obrany o hranicích vojenských újezdů. Návrh, na němž pracovaly již předchozí vlády, mimo jiné počítá se zrušením vojenského újezdu Brdy k 31. prosinci 2015, což se nelíbí dotčeným obcím Středočeského kraje.

V dramatické rozpravě, ve které vystoupili poslanci, předkladatel zákona a ministr obrany celkem čtyřiačtyřicetkrát, přednesl hned v úvodu předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) návrh na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování.

Jak hlasování dopadlo? Z přítomných 178 poslanců hlasovali pro vrácení a dopracování zákona 72 poslanci, proti byli 94 poslanci. Návrh zákona tedy prošel do druhého čtení, přičemž byla prodloužena lhůta pro projednání ve výborech pro obranu a životní prostředí na 120 dní.

Pro vrácení návrhu zákona byli všichni poslanci v klubu KSČM, kromě tří poslanců všichni z ČSSD a dále po jednom poslanci z hnutí ANO (Matěj Fichtner), TOP09-S (Petr Gazdík), KDU-ČSL (Jiří Mihola) a Úsvit (Tomio Okamura).

V rozpravě dvakrát vystoupil s faktickou poznámkou poslanec Ing. Josef Vondrášek z Rožmitálu p. Tř. Bylo to jeho první veřejné vystoupení na plenárním zasedání Poslanecké sněmovny.

V první poznámce připomenul, že při zrušení újezdu Brdy „musíme uvažovat také o tom, že na průzkum, který bude jenom sběrem, je tam v plánu čtvrt miliardy korun. (...) Lepší pro přírodu je, když tam jezdí Pandury, ty ji udržují, než když tam budou jezdit čtyřkolky po neodminovaných částech. Také uvedl, že „by byl rád, kdyby čísla a kalkulace (v důvodové zprávě) byly kompletní, abychom se nebavili jenom o tom, jak říkal pan ministr, že jeden prostor vydělává deset milionů. To je zanedbatelné.“

V druhé poznámce reagoval na slova Jany Černochové (ODS), která opakovala argumenty z důvodové zprávy ministerstva obrany. J. Vondrášek doslova řekl: „Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, já jako voják základní služby a jako starosta žijící v Brdech bych chtěl slíbit kolegyni starostce Černochové, že jí nějakou pohádku taky napíšu“ Za tuto jednu větu si vysloužil potlesk v levé části sálu.

Stenografický záznam celé rozpravy v Poslanecké sněmovně k návrhu zákona si můžete přečíst zde:

https://www.psp.cz/eknih/2013ps/stenprot/007schuz/s007008.htm

Návrh zákona si můžete přečíst na: https://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?O=7&CT=57&CT1=0

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode