Stará a nová

24.10.2014 07:42

Na východním okraji Rybovy ulice ve Starém Rožmitálu vyrůstá už několik měsíců vedle prastaré roubenky nové stavení. Vidět kontrast mezi starým a novým bude jistě interesantnější, až nový dům dostane fasádu, ale už i dnes je to pohled zajímavý.

Přejme si, aby se nové stavení zachovalo nejméně čtyři století tak jako roubenka, která je nejstarším světským objektem ve Starém Rožmitále.

Ta pochází z konce 17. století a od roku 1958 je zapsanou kulturní památkou v ústředním seznamu památek České republiky vedeného Památkovým ústavem ČR.

Neporušeně dochovaný trojdílný roubený dům patří mezi nejstarší a nejcennější roubené stavby na Příbramsku. V interiéru bývala černá kuchyně s komínem. Charakteristické je nároží z trámů tesařsky vázaných na rybinu a mocně vystupujících. Sešikmená záhlaví trámů podpírají krov. Obytné přízemí je vyspárované a opatřené hliněnou omazávkou, kdežto v podkroví je jen prostý bedněný štít s proříznutým nezasklenými  větracími otvory. Střešní krytinou je dřevěný šindel.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode