Starorožmitálský kostel 100x jinak

22.05.2015 08:29

V letošním jubilejním Rybově roce, kdy si veřejnost připomíná 250 let od skladatelova narození a 200 let od jeho úmrtí, je Rožmitál p. Tř. svědkem celé řady vzpomínkových akcí. Jednou z nich je famózní výstava Jakub Jan Ryba očima dětí, kterou ve spolupráci se všemi rožmitálskými školami uspořádalo Podbrdské muzeum.

Na výstavě je k obdivování nejen farní kostel Povýšení sv. Kříže ve Starém Rožmitále stvořený z lepenky učitelkami mateřské školy, ale i jeho dalších 99 provedení, ať už formou keramiky či kreseb. V kostele totiž Ryba působil jako regenschori, hrál zde na varhany a poprvé tady patrně i zazněla jeho Česká mše vánoční Hej, mistře.

Samozřejmě středobodem výstavy je samotný J. J. Ryba jak jej vidí rožmitálské děti. Jejich vidění je k vidění i v animovaném filmu, který děti samy s pomocí odborníků vytvořily.

Velmi zdařilá, bohužel jen dočasná, výstava, kterou by mělo shlédnout co nejvíce návštěvníků rožmitálského muzea, končí už 31. května 2015. Zájemci o osobnost učitele a skladatele Jakuba Jana Ryby však o něm najdou v Podbrdském muzeu ještě stálou expozici, které je věnováno celé hořejší patro.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode