Svatá Korona proti koronaviru

24.03.2020 00:02

Církevní weby v posledních dnech připomínají pozapomenutou legendu o svaté Koroně, která je patronkou boje proti epidemiím, ale také dobré investice, lovců pokladů a hráčů loterií.

"V současné situaci, kdy se koronavirus šíří po celém světě, je třeba si připomenout postavu mučednice z prvních staletí křesťanství - sv. Koronu, která byla uctívána dlouhou dobu jako patronka chránící před epidemiemi,“ píše se na jednom webu.

Svatá Korona, jejíž jméno stejně jako název koronavirus jsou odvozeny od tvaru sluneční korony, žila podle křesťanských legend zhruba ve třetím století našeho letopočtu. Římané ji umučili společně se svatým Viktorem. Viktor byl římský voják, který se stal křesťanem a nechtěl se své víry vzdát. Jeho velitel mu proto nechal setnout hlavu. Koroně v té době bylo 16 let a dostala příkaz obětovat pohanským bohům. Odmítla to a byla popravena také. Jeden z jejích ostatků z Itálie dovezl císař a sběratel Karel IV. i do svatovítského chrámu v Praze.

 „Katolická církev vzpomíná na sv. Koronu 14. května a doufejme, že do toho dne bude překonána a zažehnána veškerá hrozba současného koronaviru!“, píše se v aktuálním vydání zpravodaje farnosti Starý Rožmitál.

 

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode