Trocha historie

31.07.2010 18:44

Číslo 12 / 2010       Necenzurované Rožmitálsko


V posledním týdnu měsíce června 2010 potvrdil ústavní soud platnost tzv. blokačního paragrafu církevního majetku. To znamená, že např. obce, které vlastní historický církevní majetek ho nesmějí prodat. Nemovitosti mohou pouze využívat a udržovat. Ve většině případů to znamená utápět obecní prostředky v cizím majetku. V Rožmitále se tato blokace z

pohledu města týkala dvou objektů – zámku a hotelu Panský dům s kinosálem. Město se snažilo za pomoci dotací a každoroční spoluúčastí ve výši 1,5 mil. Kč staticky zajistit zámek. Veškerý příjem z pronájmu hotelu investovalo do jeho nejnutnějších oprav. Protože byl tento stav neudržitelný, vstoupilo město do jednání s církví a nabídlo řešení. Když se církev objektu zřekne, obec se postará o jejich rekonstrukci. Tato nabídka nebyla přijata. Podařilo se však nalézt kompromisní řešení. Město předá církvi zámek a hotel, a církev se do budoucna zřekne nároku na kinosál, který se město rozhodlo přebudovat na společenské centrum. Tato dohoda byla schválena zastupitelstvem dne 23. 3. 1998. Zároveň byl schválen i záměr na výstavbu společenského centra. Schválení proběhlo napříč politickým spektrem (ČSSD, KSČM a koalice ODS + KDU- ČSL).

Tohoto jednání se nezúčastnil tehdejší zastupitel a současný starosta Ing. Josef Vondrášek, ale nevznesl proti němu námitky ani v písemné podobě. Pokud nyní napadá toto řešení, je to pouze účelové a alibistické. V roce 1998 jej to vůbec nezajímalo, na rozdíl od všech ostatních zastupitelů, kteří se snažili najít a také našli přijatelné řešení. Vyvstává otázka, jak by to vypadalo dnes a kolik by to město stálo, kdyby vše zůstalo při starém.


 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode