Velká voda 1. června nebyla tak velká jako ta před Štědrým dnem

24.06.2013 12:42

Všichni máme ještě v paměti velkou vodu, kterou nám naservírovala Vlčava první červnové dny. Nám ve Starém Rožmitále se naštěstí tentokrát nic nestalo, ale na dolních tocích byli lidé nešťastní.

Řeka v Luhu kulminovala v noci z 1. na 2. června na stavu, jenž je patrný z pravé fotografie pořízené pod mostem ve 22 hodin.

Fotografie vlevo ukazuje stav vody na stejném místě v noci z 23. na 24. prosince 2012 ve 20 hodin. Už na první pohled je vidět, že voda sahala o několik centimetrů výš. Někteří obyvatelé Starého Rožmitálu, především chalupáři, kteří zde na vánoce nebyli, se možná ani nedozvěděli, že tuto noc hrozila povodeň. Přes den bylo plus deset stupňů, na vrcholech Brd tálo množství sněhu a do toho všeho ještě celý den pršelo. Naštěstí, jak velká voda v noci rychle přišla, tak k ránu odešla.

My si ale pamatujeme povodeň ze začátku června, protože byla dlouho na televizních obrazovkách a v novinách. Tu, co nám hrozila o vánocích, jsme už téměř zapomněli.

Kdo se chce dozvědět víc o loňské předštědrovečerní povodňové hrozbě, tak má možnost na: https://www.staryrozmital.cz/news/dnesni-noc-bude-dlouha/

23. prosince 2012                                         1. června 2013

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode