Vlastník zámku o dotaci nikdy nežádal, i když to tvrdil

21.05.2016 05:59

Před deseti lety v březnu žádal starosta Rožmitálu pod Třemšínem Ing. Josef Vondrášek ministerstvo kultury o pomoc v záležitosti neutěšeného stavu zámku. Na ministerstvo do Prahy doručila pošta truchlivá slova:

Současný vlastník - společnost Trinity Coop - slibovala, že památku postupně opraví, v zámku se ale už dlouho nic neděje, nepanuje tu žádný stavební ruch. Do doby, než byl zámek převeden do vlastnictví Arcibiskupství pražského, přispívalo na jeho obnovu ministerstvo kultury dotacemi. Později založená společnost Trinity Coop měla zámek rekonstruovat, bohužel, zůstalo jen u slibů.

Z ministerstva přišla po pár týdnech překvapivá odpověď: „Ministerstvo kultury může finančně přispět na obnovu kulturních památek pouze jejich vlastníkům. Vzhledem k tomu, že současný vlastník zámku o finanční pomoc nepožádal, není možno na obnovu zámku přispět ze státních prostředků“.

To ale byl silný tabák. Jednatel Trinity Coop totiž veřejně tvrdil, že firma o dotaci žádala, a to z Programu záchrany architektonického dědictví, tedy ze stejného programu, ze kterého do předání zámku církvi čerpalo peníze město, ale že neuspěla. Takže lhal nebo – jak se teď eufemisticky říká – nemluvil pravdu.

Před deseti lety toho už měla radnice doopravdy dost a nechala vyrobit ceduli upozorňující na to, kdo je vlastníkem zámku. Turisté si totiž oprávněně mysleli, že za zámek zodpovídá město, a od toho se chtěla radnice distancovat.

Nejstarší část zámku ještě z doby Lvů z Rožmitálu bez střechy. Stav v dubnu 2016.



 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode