Vondrášek: Chci s majitelem jednat o budoucnosti zámku

06.02.2013 19:05

6. 2. 2013     Příbramský deník

 

Karel Hutr

Rožmitál – Rožmitálský zámek stále chátrá. Tak nějak podobně jsme v Příbramském deníku popisovali už několikrát situaci kolem rožmitálské památky. Bohužel, situace se nezměnila a nic zatím nenasvědčuje tomu, že by to mělo být někdy lepší.

K tomu by mohl říci něco někdo kompetentní, jenže kdo? Kdo je vlastně nyní zodpovědný za stav zámku? Na náš dotaz Arcibiskupství pražské odpovědělo po několika týdnech: „Arcibiskupství pražské (AP) není vlastníkem zámku v Rožmitále pod Třemšínem a nemá žádný obchodní podíl ve firmách, které ho vlastní. Z toho důvodu se k objektu zámku nevyjadřujeme,“ sdělil včera deníku Karel Štícha, vedoucí Správy majetku AP.

Před tím, než přišla odpověď Karla Štíchy, jsme chtěli znát, kdo dnes skutečně vlastní zámek, jaké s ním má úmysly a proč se vůbec církev zbavila podílu na památce, což je níže uvedeno v časovém sledu, jak se situace kolem zámku vyvíjela.

Pojďme si to projít pěkně podrobně, chronologicky, zkrátka jak šel čas.

Práci mi usnadnil Jindřich Jirásek, jenž vlastní ve Starém Rožmitále Cvokařské muzeum, zajímá se nejen o historii, ale i současnost ve městě a situace se zámkem mu není lhostejná. Což shrnuje také na svém webu www.staryrozmital.cz.

Na rožmitálský zámek platil blokační paragraf jako na spousty dalšího bývalého církevního majetku Arcibiskupství pražského do roku 1998. V tomto roce město Rožmitál daruje zámek Arcibiskupství pražskému. Přičemž město od roku 1989, kdy se stalo vlastníkem této jedinečné památky, investovalo ročně asi 1,5 milionu korun s pomocí státních dotací. Při předání církvi byla alespoň opravena hlavní věž a její ochoz, dělalo se na statickém zabezpečení některých sálů, ale nedodělané rekonstrukce časem vzaly za své.

Dva roky po změně majitele, tedy v roce 2000, vzniká firma Trinity Coop. Arcibiskupství pražské má ve firmě dvacetiprocentní podíl. Američan Roderick Marshall osmdesát procent podílu. O rok později Arcibiskupství pražské převádí zámek na společnost Trinity Coop, kterou církev podle jednatele společnosti Pavla Havlase založila se zahraničním partnerem kvůli zlepšení podmínek pro financování a následné využití zámku.

„Církev do společnosti vložila majetek v hodnotě zhruba šesti milionů, což je soudní odhad zámku“, řekl o tři roky později Příbramskému deníku Pavel Havlas. Poznamenal, že opravy zámku jsou závislé na státních dotacích a grantech, ale i na penězích R. Marshalla. „Pan Marshall nemá rozhodně zájem se z Ameriky nastěhovat do zámku, ani tady po okolí rajtovat koně,“ vysvětlil. Jeho ctižádostí je prý objekt opravit, aby sloužil i veřejnosti. Jak to dopadlo, vidíme nyní v roce 2013, kdy zámek stále chátrá.

O pomoc zažádalo město dokonce kardinála Miloslava Vlka, jenž v roce 2003 prostřednictvím správce majetku Karla Štíchy vzkazuje, že se církev rozhodla převést objekt zámku společnosti Trinity Coop pro zajištění jeho oprav a následného využívání.

Čas běží a stále se nic neděje. Až v listopadu 2012 můžeme dohledat v obchodním rejstříku, že dvacetiprocentní podíl Trinity Coop změnil majitele. Vlastníkem je nyní místo Arcibiskupství pražského firma The Spalena Company s.r.o., která má jako předmět činnosti uveden  pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor. Jedinou majitelkou firmy, která byla zapsána do obchodního rejstříku, je Zuzana Mruškovičová z Bratislavy.

Starosta Rožmitálu Josef Vondrášek ani po tolika letech nevzdává pokusy se spojit s těmi, kdo byli a jsou odpovědni za stav zámku. Nyní je to Američan Roderick Marshall, vlastnící osmdesátiprocentní podíl Trinity Coop a Zuzana Mruškovičová, jednatelka společnosti The Spalena Company.

„Chci se s ním sejít a o zámku pohovořit. Známí mi shánějí kontakt na majitele a doufám, že se na jaře můžeme společně s panem Marshallem, pravděpodobně stoprocentním majitelem zámku, bavit o jeho záměrech s významnou rožmitálskou památkou,“ sdělil Deníku starosta Vondrášek.



 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode