Zámek děsí obyvatele i turisty

04.03.2006 17:59

4.3.2006    Příbramský deník  

 

Radnice si stěžovala na chátrající zámek u ministra kultury

Zámek v Rožmitále nadále chátrá, přestože před lety změnil majitele. Společnost Trinity Coop slibovala jeho opravu, ale ta trvá příliš dlouho. Anketa mikroregionálního měsíčníku prozradila, že návštěvníkům města i domácím nejvíce schází zpřístupnění historické památky.

Rožmitál - Žalostný pohled na zdejší zámek stále více trápí radnici, ale i obyvatele. Na význačnou, ale zdevastovanou, a tudíž nepřístupnou historickou památku poukazují i četní návštěvníci Rožmitálska.

Majitelem zámku je společnost Trinity Coop, která ho má dát do pořádku.

Opravy postupují pomalu

Opravy však postupují pomalu a v posledních měsících se prakticky nic neopravuje. Už při pohledu zvenčí je vidět, jak se společnost zámku věnuje. Rozbitá okna nejsou zajištěná a budova je vydána na pospas nepřízni počasí. Jednatel společnosti Pavel Havlas před několika týdny sliboval, že rekonstrukce bude pokračovat. Dlouhou přestávku, kdy se v objektu nepracovalo, vysvětlil tím, že nově vzniklá společnost neměla nárok na přidělení dotací.

Radnice psala Jandákovi

Na problém poukázala i reportáž České televize. Radnice o problému informovala i ministra kultury Vítězslava Jandáka. "Oslovili jsme i jednatele Trinity Coop Pavla Havlase. Dosud se ozvala jenom ministrova poradkyně," uvedl starosta Josef Vondrášek. Radnice nemůže nic dělat. Není vlastníkem objektu. Nechce se však smířit s tím, že památka chátrá. Přitom by zámek mohl význačně posílit turistický ruch v mikroregionu.

"Viděla jsem pořad o zámku v televizi. Ten zámek je chudinka, je překrásný, je tak romantický a vše okolo něj v současnosti tak ostudné," napsala Marie Luisa Hlobilová z Prahy na webových stránkách města Rožmitálu. Radnice už nechala vyrobit informační ceduli, kde se upozorňuje na to, kdo vlastní zámek. "Ceduli zřejmě dáme před Brdský památník, ať návštěvníci kraje vidí, jak se majitelé starají o památku," informoval starosta.

Ze zámku sanatorium?

Situace si v médiích všimla zahraniční firma, která by údajně zámek koupila. O tom ale musí jednat s Trinity Coop. Stanovisko jejího jednatele Pavla Havlase se nám nepodařilo sehnat. Firma prý skupuje podobné objekty a přestavuje je na sanatoria nebo domy pečovatelského charakteru. * Rožmitálský zámek vlastní společnost Trinity Coop. Osmdesátiprocentním majitelem společnosti je americký podnikatel. Zbývajících 20 procent má Arcibiskupství pražské.



 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode