Ze zámku se stává zřícenina

31.07.2007 18:13

31.7.2007    Příbramský deník  

 

Význačnou památku v centru Rožmitálu neúprosně nahlodává zub času

Rožmitál/ Zub času nahlodává nejvýznamnější památku města, kterou je místní zámek. Nikdo se o historický objekt nestará. Památka se před očima místních obyvatel rozpadá. Vlastníkem je společnost Trinity Coop. Majitelem společnosti je z 20 procent Arcibiskupství pražské, majoritním vlastníkem Trinity Coop je pak Roderick Marshall.

Představitelé církve přitom v roce 1998, když tehdejší radnice firmě zámek darovala, tvrdili, že společnost byla založena za účelem rekonstrukce objektu. Bohužel, realita je jiná. Jediné, co Trinity Coop dotáhla do zdárného konce, byla výstavba správcovského domku. Pustnoucí dominanta města už štve všechny obyvatele. Na osud zámku se ptá skoro každý návštěvník města, který stane před jejími zavřenými vraty.

Kvůli neutěšenému stavu se dokonce podepisovala petice. Petiční archy byly rozeslány ministerstvu kultury, majitelům zámku a Národnímu památkovému ústavu v Praze. Tím ale vše zřejmě skončilo.

Situaci se před časem snažila řešit i radnice. Dopisem byl o památce informován tehdejší ministr kultury Vítězslav Jandák. „Odpověď, která přišla, nás šokovala. Vyplynulo z ní, že společnost Trinity Coop nikdy o státní dotaci na nějaké rekonstrukce nepožádala,“ uvedl starosta Rožmitálu Josef Vondrášek. Město se nyní zkontaktovalo s jednatelem společnosti, který přislíbil nápravu.



 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode