150 cvokařů založilo před 100 lety ve Starém Rožmitále výrobní družstvo - 4/7

05.02.2019 05:24

Diplomantka Jindřiška Králová našla na konci 70. let v archivu nástupnického věšínského družstva Kovo protokol z mimořádné valné hromady, která se konala 13. dubna 1919. V zápise se píše:

„České družstvo pro výrobu cvočků v Rožmitále přípisem svým ze dne 30.3.1919 žádá o navázání obchodních styků ohledně společného postupu v prodeji a nabídkách tak, aby obě korporace stály samostatně vedle sebe. Usneseno:

1. Rožmitálské družstvo se zavazuje vůči věšínskému družstvu a naopak, že ceny hřebíků budou dodržovat stejnoměrně v obchodě pro obchodníky a prodávati budou za stejných podmínek obchodních.

2. Jednotlivé korporace se zavazují vůči sobě solidárně, že nebudou obchodníkům, kteří zaměstnávají současné dělníky v našem odboru, respektive, kteří zaměstnávali tyto v době dřívější, vůbec své výrobky prodávati.

3. V případě, že jedna korporace od druhé by potřebovala určité druhy, zavazují se vůči sobě, že tyto sobě ze skladu dodají s 10% obchodní srážkou z ceníků obchodníkům.

4. Obě korporace učinily společný postup ohledně státní garancie a před zakročením žádosti uvede každá korporace obnos, jež žádá, jeho výši, aby garancii stát zaručil pro každou korporaci samostatně.

5. Postup další činnosti musí býti společný a obě korporace mají práva oboustranně nahlédnouti do obchodních knih, zdali podmínky jsou dodržovány.“

Nové starorožmitálské družstvo zvolilo stejný obchodní model jako věšínské a drželo stejné výkupní a prodejní ceny. V poválečné nuzné době především nahradilo skupovatele neboli překupníky a o jejich zisk se po odečtení nákladů družstevníci rozdělili.

Pokračování zítra.

Cvokaři Starého Rožmitálu na společné fotografii v roce 1915

Cvokaři nesoucí své výrobky k překupníkovi (pozdější ilustrační fotografie)

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode