22. díl – V Luhu u Kalců

22.01.2013 18:10

Stavení č. p. 68 v Luhu se říká u Kalců. Bydlíval zde totiž kostelník Vojtěch Brettl, který byl posledním tkalcem ve Starém Rožmitálu.

Doma tkal na tkalcovském stavu textilie až do první světové války. Ve Starém Rožmitále se mu prý neřeklo jinak než dědeček Kalcouc*). Sbíral rovněž léčivé byliny a zemřel v požehnaném věku 86 let v roce 1938.

Před stavením je umístěna veřejná studna, kterou na svém pozemku zdarma vybudoval pro spoluobčany v roce 1930 právě Vojtěch Brettl. Na zřízení studny tehdy obec na základě žádosti jedenácti majitelů okolních domků přispěla částkou 800 Kč.

Ve 30. letech 20. století byly ve Starém Rožmitále celkem tři veřejné studny. Nejstarší se nacházela ve Vsi u domu č. p. 90, ve kterém bydlel Rudolf Kříž, druhá byla v Hotelu v Luhu a třetí – jak už jsme popsali – si vybudovali občané u Brettlů. Za druhé světové války hlásil starosta obce do Blatné, že „dvě studny jsou opatřeny krytem a čerpadlem, kanalizace v obci není a vodovod též v obci není“.

Vraťme se však k chalupě u Kalců. Zde se narodil ruský legionář Filip Brettl, který se po návratu z 1. světové války přestěhoval do města. Filip Brettl byl jedním ze 76 mužů, kteří ze Starého Rožmitálu narukovali v roce 1914 do války. Čtrnáct jich na frontě padlo a zůstalo po nich čtrnáct vdov většinou s dětmi.

Byli to František Kala, František Karlík, František Čejka, Josef Ouřada, Bedřich Beran, Josef Bacík, Karel Květoň, Karel Svatoň, Josef Voříšek, Jan Matějka, Vojtěch Folta, František Čejka, Rudolf Sýkora a Václav Skuhravý.  Brzy po návratu z vojny zemřeli na válečné útrapy i jednatřicetiletý Václav Homulka z č.p. 69 a čtyřiatřicetiletý Vojtěch Kala z č.p. 6. V legiích sloužili kromě Brettla také Jan Blažek, Václav Blažek, František Plas, Rudolf Zíb a František Šilhavý.

*) Podobně ve stavení č.p. 20 „u Zahradníků“ měl stařičký Vojtěch Brda ve 30. letech přízvisko dědeček Zahradníkouc. Viz předešlý díl seriálu.

Dnes parádně vyšňořený dům č.p. 68. V popředí veřejná studna z roku 1930.

Příště: Stavení č. p. 74 u Bednářů

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode