Anekdotky o starorožmitálských dobrovolných hasičích 1/23

01.07.2015 05:17

Léto znamená pro všechny sdělovací prostředky okurkovou sezónu. Moc se toho neděje, lidé tráví čas na dovolené či v přírodě, a tak si noviny, rozhlas i televize vypomáhají oddechovými materiály.

My jsme si pro letní měsíce připravili dva seriály. Dnes začínáme seriál humorných historek z činnosti starorožmitálských dobrovolných hasičů, jak jsou vylíčeny v knize 120 let SDH Starý Rožmitál, která je k dostání v prodejně Drogerie-knihy na náměstí. Některé anekdoty jsou sice vymyšlené či adaptované na náš sbor, ale řada z nich je pravdivých. Seriál bude mít 23 pokračování a bude zveřejňován ob den.

Po něm bude od poloviny srpna následovat seriál vzpomínek cvokaře a zároveň cvokařského podnikatele Vojtěcha Kaly ze Starého Rožmitálu. Paměti především na 1. světovou válku a na cvokařské začátky sepsal na sklonku svého plodného života v roce 1976, když mu bylo 82 let. O rok později pak zemřel.

Samozřejmě budeme během prázdnin přinášet i aktuální zprávy o všem, co se ve Starém Rožmitále děje a o čem se dozvíme.

Teď už ale první anekdotka o našich hasičích:

V březnu 1983 zuří obrovský požár v objektu výrobního družstva Kovo ve Věšíně. Na místo se sjíždějí požární jednotky ze širokého okolí. Pro velký žár se však hasiči nemohou dostat tak blízko k plamenům, aby mohli použít stříkačky. Najednou mezi nimi projede skříňová Tatra 805 se starorožmitálskými dobrovolnými hasiči. Ti ve vražedném žáru vyskáčí ven, postříkají se vodou a začnou hasit. O týden později jsou na MNV v Rožmitále vyznamenáni za hrdinství. Při přebírání peněžní odměny se jich předseda národního výboru ptá, co s penězi udělají. Staroměstští hasiči se usmějí: "Nejdřív necháme opravit brzdy."

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode