Arcibiskupství pražské chce ještě víc

21.01.2015 10:18

Nyní už je veřejným tajemstvím, že již před projednáváním zákona o zrušení vojenského újezdu Brdy v poslanecké sněmovně a v senátu požádala církev o navrácení území bývalého rožmitálského velkostatku. Píše o tom internetové vydání Příbramského deníku.

Podle Františka Čejky z Rožmitálu to dělá asi 50 kilometrů čtverečních plochy. Je tak zaděláno možná na soudní spory o pětinu území současného Vojenského újezdu Brdy.

František Čejka na tento fakt společně s existujícími soukromými pozemky v Brdech dlouhodobě upozorňuje a dopisy rozeslal před hlasováním jak poslancům, tak i senátorům. Jak se k tomu politici postavili, dokládá například už hlasování v Senátu. Vždyť zákon podpořilo pouhých 33 ze 37 přítomných senátorů, proti byl jediný – někdejší člen KSČM Jaroslav Doubrava.  (viz naše zpráva https://www.staryrozmital.cz/news/senat-zrusil-vu-brdy-take/

Kde byli zbývající senátoři? Vždyť je jich celkem 81. Podle Čejky nechtěli mít nic společného s tímto nepovedeným zákonem a raději nehlasovali. „Oni už vědí, že je něco špatně," komentuje situaci Čejka.

Příbramský deník také píše, že ministerstvo obrany se už před časem snažilo zklidnit úvahy těch, kteří varují před developerskými záměry. Fámy o developerských projektech v újezdu jsou podle rezortu liché, protože území, s výjimkou vodních zdrojů, zůstane v majetku státu (v tomto případě státnímu podniku Vojenské lesy a statky). To by se tedy ti nevěřící mohli ptát na to, co se zamýšlí s existujícími soukromými pozemky na Kolvíně a na Padrti?

Na řadu nesrovnalostí ohledně rušení vojenského újezdu a s tím souvisejícího vzniku CHKO Brdy upozorňují odpůrci od začátku.

Shrňme si, jak bude případná CHKO Brdy vypadat. Vždyť nebude provedena pyrotechnická očista dopadovek Padrť, Jordán a Tok, střelnice Kolvín údajně zůstane armádě, podobně jako bývalá kasárna na Míšovech, kde má být vedle bunkrů, jež má pronajaté Nadace Železná opona, zase armáda. Kasárny prý budou totiž používat vojáci v rámci výcviku takzvaného boje o osadu.

Pak je ještě ve hře zabrání dalšího území mimo turistický ruch pro polygon bezpilotních letounů. Zájem je o cílové plochy Tok a Jordán, v jednání je údajně i území cvičiště Bahna. K tomu si odečtěme další lokalitu U Němých, kde je tajné podzemní vojenské zařízení a také 560 hektarů plochy tvoří vojenské cvičiště Brda. Až ten zbyteček – to bude CHKO Brdy.

Celý článek v Příbramském deníku si přečtěte zde: https://pribramsky.denik.cz/zpravy_region/cirkev-pozadala-o-vydani-lesu-ve-vojenskem-ujezdu-brdy-20150120.html

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode