Rozhledna na Třemšíně je stále v plánu

14.08.2014 08:24

V srpnových Třemšínských listech byl zveřejněn plán rozvoje Rožmitálu pod Třemšínem přijatý na červnovém zasedání zastupitelstva města. Již po několikáté je v něm zveřejněn záměr postavit na Třemšíně rozhlednu, a to opět v horizontu tří let.

Pověstmi opředený vrch jižních Brd (827 m n.m.) je na vrcholu pokryt listnatým porostem s pozůstatky hradiště, a kapličkou, která si zahrála ve filmové pohádce Lotrando a Zubejda. Z dvanáctimetrové dřevěné rozhledny ze 70. let minulého století, kterou si postavila armáda, však není pro vysoké stromy nic vidět. Ještě na začátku 20. století bylo z původní osmnáctimetrové rozhledny postavené v roce 1888 možné spatřit panorama Šumavy a za dobré viditelnosti prý i alpské velikány a petřínskou rozhlednu v Praze.

V roce 1999 vyhlásilo město veřejnou sbírku na stavbu nové rozhledny, která by jistě zvýšila turistický ruch v oblasti. Za rok bylo vybráno 160 tisíc Kč, což však byla jen desetina předpokládaných nákladů. V roce 2009 rožmitálští zastupitelé schválili podobu nové rozhledny podle návrhu arch. Lukáše Pejsara. V roce 2010 byl ale celý projekt pozdržen.

Osud rozhledny totiž nezávisí jen na penězích. O Třemšín, v rámci nároků na bývalé arcibiskupské lesy, zažádalo v rámci církevních restitucí Arcibiskupství pražské. Třemšín sice ještě spravují Lesy České republiky, ale ty v nich nemohou rozhodovat.

Poznámka: O rozhledně a dalších turistických zajímavostech v okolí si lze počíst ve Cvokařském muzeu ve Starém Rožmitále.

Vpravo schválený návrh architekta Pejsara s kovovým vřetenem s nosným pilířem a dřevěným opláštěním. Vlevo nerealizovaný návrh architekta Jankeho z roku 1939. Podle něj měla mít rozhledna i restauraci a turistickou noclehárnu. Foto: Cvokařské muzeum

 

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode