Bude církev restituovat v CHKO Brdy?

23.11.2015 07:59

Na otázky redaktorky Markéty Bidrmanové odpovídal 16. listopadu 2015 v Radiu Plus*) hlavní ekonom Arcibiskupství pražského Ing. Karel Štícha. Dvacetiminutový pořad Interview Plus se samozřejmě týkal navracení církevního majetku. Pan Štícha na konkrétní dotazy sice odpovídal obecně a opatrně, ale nás přesto zaujala pasáž týkající se bývalého vojenského újezdu Brdy. Přinášíme její doslovný přepis:

„Bidrmanová: Poměrně komplikovaná situace je i v otázce restitucí vojenských újezdů. Tam zákon definuje, že tyto pozemky tedy nemohou být vráceny. Nicméně v případě vojenského újezdu v Brdech by určité prostory měly být vyňaty a to už od ledna 2016. Očekáváte, že by církev mohla nějak zpětně, a je to vůbec ze zákona možné, o tento prostor požádat?

Štícha: To je hodně komplikovaná otázka z hlediska toho jaký okamžik byl měl být rozhodný pro posouzení, zda pozemek není možné vydat, nebo je možné vydat. V podstatě se nabízejí dva okamžiky. Je to okamžik, kdy byla podána žádost o vydání, a nebo – a tento názor mají Lesy České republiky - okamžik, kdy by mělo dojít k vydání. V případě Vojenského újezdu Brdy to souvisí právě s touto otázkou. V tomto okamžiku některé pozemky již byly rozhodnuty, že nebudou vydány, ale nelze to říci o všech zcela stoprocentně.“

*) Celoplošná stanice pouze mluveného slova Radio Plus Českého rozhlasu vysílá od 2. listopadu 2015 na VKV – FM (vysílač Praha 92,6 MHz, Plzeň 93,3 MHz)

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode