Bude publikace k 90 letům

20.11.2019 12:02

Už po druhé se včera večer sešel v hospůdce U náhonu přípravný výbor na vydání publikace k 90 letům národní (české) házené ve Starém Rožmitále. Tentokrát byli na jednání přizváni doyenové házenkářského sportu v obci, aby se pokusili identifikovat hráče a určit místo a dobu vzniku fotografií po roce 1930.

Bohužel bylo konstatováno, že se zatím nepodařilo získat či si vypůjčit snímky z období od roku 1950 do roku 1963, kdy byla tradice tohoto sportu ve Starém Rožmitále na dvanáct let přerušena. Žádáme tímto naše čtenáře, kteří by mohli mít fotografie z 50. a 60. let, aby napsali na email jindrich.jirasek@email.cz

Na dalším zasedání bude výbor dávat dohromady fotodokumentaci od roku 1975, kdy byla národní házená v obci obnovena, do konce druhého tisíciletí.

Foto: Jaroslav Husák

Příklad jak těžko se dávají informace ke starým snímkům, u nichž není popis. Na této jedinečné fotografii ze dvorku hospody Hotel (neboli Hotýlku) v Luhu je patrně první házenkářské mužstvo Starého Rožmitálu ze začátku 30. let. Na včerejší poradě se podařilo identifikovat jen třetího zleva Daniela Petráně, čtvrtého Karla Fouse a pátého Václava Kalu (Madelona). (Povšimněte si na dresu brankáře nápisu DTJ STR, což znamenalo Dělnická tělovýchovná jednota Starý Rožmitál.)

Z jiných (písemných) pramenů víme, že s počátky tohoto sportu v obci jsou spojena jména Karel a Rudolf Chloupkové, Karel Fous, František a Karel Homolkové, Daniel a Miloslav Petráňové. Karel a Václav Kalové, Antonín Pazderník a Alois Šmíd. Kdo z nich ale je ještě na snímku?

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode