Budou staroměstští hasiči zasahovat v CHKO?

19.02.2016 05:01

Jak už jsme informovali, provádí Policie České republiky nábor nových policistů i z důvodu vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Brdy. Tím, že zanikl vojenský újezd, zanikla i jurisdikce vojenské policie na tomto území a někdo zde přeci na pořádek dohlížet musí.

Jak to ale bude v případě požáru?

V armádě pracuje na 400 profesionálních hasičů, kteří dělají svoji běžnou hasičkou práci ve vojenských výcvikových prostorech, na letištích a u skladových základen. Vojenský újezd Brdy zajišťovala vojenská hasičská jednotka 13. dělostřeleckého pluku v Jincích, která v prostoru operovala při cvičeních i v případě lesního požáru. Při velkých ohních samozřejmě pomáhaly i sbory z obcí vně újezdu.

Uvidíme, jak budou ochrana i eventuální zásahy organizovány teď, po vyhlášení chráněné krajinné oblasti. Rožmitálská hasičská výjezdová jednotka, která je zařazena do kategorie JPO II/1, kdy vždy čtyři členové musí držet nepřetržitou pohotovost a do pěti minut od vyhlášení poplachu vyjet, bude v CHKO (alespoň na straně bližší k Rožmitálu p. Tř.) zasahovat asi automaticky. Ale jak to bude s dobrovolnými sbory hasičů jako je ve Starém Rožmitále, které nemají vhodné vybavení pro likvidaci lesních požárů? Budou mít povinnost vyjet do Brd? Ostatně – i tohle téma bude asi na programu výroční valné hromady 9. okrsku, která se koná zítra na Zalánech. 

Už vloni během suchého léta měli hasiči Rožmitálu p. Tř. v Brdech spoustu práce

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode