Bylo by fantastické, kdyby se rožmitálský zámek stal znovu součástí města

28.10.2019 00:33

Televize Zprávy Příbram uvedla šestiminutovou reportáž z posledních letošních akcí na rožmitálském zámku – z šermířského klání pod vedením Staroroměšťáka Milana Štěpána a z divadelní hry pražského souboru Merlot s Marií Tomsovou v hlavní roli.

Ukázky doprovází rozhovor s projektovou manažerkou Czech National Trust a členkou výboru spolku Rožmitálský zámek Evou Heyd, v němž se svěřuje s dosavadními zkušenostmi s provozováním zámku pro veřejnost. Z interview vyjímáme:

„Poprvé při těchto dvou akcích ožil velký sál, i když se v něm teprve dělá podlaha. Všechny prostory ožily a pořád se něco děje. Je to velký úspěch poté, co byl zámek dlouhá léta zavřený.

Dohodli jsme se s majiteli, že je potřeba zámek nějak oživit, spravovat, udělat alespoň drobné opravy. Oni chtějí zámek prodat (viz naše zpráva https://www.staryrozmital.cz/news/rozmitalsky-zamek-v-nabidce-realitky/), ale alespoň do té doby než se tak stane, tak je potřeba s ním něco dělat, všechno tady chátralo, nedošlo ani k minimální údržbě. Prostě oni vůbec nekomunikovali s památkáři a s nikým, čili tohle se muselo změnit, aby se sem dostala veřejnost.

Po určitých zkušenostech s námi, kdy jsme jim pomohli najít správce a začali dělat brigády, nám počali důvěřovat a souhlasili, že budeme zámek nějakým způsobem společně provozovat a dobrovolné příspěvky použijeme na drobné opravy.

Za dobu jednoho roku se tady udělalo velice práce, a je to jen díky tomu, že sem chodí spousta lidí zadarmo pomáhat a to nejen z Rožmitálu. Lidé baví a vzrušuje, že se zámek stane znovu součástí města, a to je něco, co by bylo – kdyby se to podařilo - fantastické.“

Reportáž si pusťte na https://www.zpravypribram.cz/rozmitalsky-zamek-oziva-kulturnimi-akcemi/

Eva Heyd při loňském vánočním koncertu na zámku

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode