Čarodějnice už čekají jen na povel k příletu

27.04.2017 06:46

V neděli 30. dubna navečer vypukne u vodní nádrže za pláckem ve Starém Rožmitále tradiční pálení čarodějnic.

Pálení čarodějnic nebo také Filipojakubská či Valpuržina noc je velmi starý a dodnes živý lidový svátek. Tuto noc se lidé scházívají u zapálených ohňů a slaví příchod jara. Lidé věřili, že se v noci čarodějnice slétají na čarodějnický sněm a skutečně je tato noc jedním z největších pohanských svátků.

Lidé také věřili například v otevírání různých jeskyní a podzemních slují, ve kterých se daly nalézt poklady. Stále například čekáme, jestli už konečně někdo přinese z Třemšína tři zlaté šíny neboli pruty. Na Velký pátek se zlatých šínů hodlal zmocnit filmový štáb Belka Film, ale našel něco zcela jiného (viz https://www.staryrozmital.cz/news/belka-film-natacel-na-velky-patek-na-tremsine/ ).

Hlavním úkolem tohoto starého lidového svátku byla však oslava plodnosti. 

Kdysi se ve Starém Rožmitále snesly na oheň na plácku u Vlčavy staré věnce a jiný odpad ze hřbitova i z jednotlivých stavení, takže se spojilo příjemné s užitečným. V podstatě se jednalo o velký jarní úklid. Od padesátých let 20. století se tradiční ohně nazývaly Ohně míru, po roce 1989 opět pálení čarodějnic. V posledních letech dobrovolní hasiči dohlížejí nejen na vlastní oheň, ale také na to, aby se pálil pouze organický materiál nezamořující ovzduší.

Jedny z posledních čarodějnic ve Starém Rožmitálu

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode