Čeká nás koncert Václava Hudečka

10.03.2014 07:59

Jak už delší dobu avizujme v rubrice „Co nás čeká“, že 3. května 2014 bude ve starorožmitálském farním kostele Povýšení sv. Kříže vystupovat houslový virtuos Václav Hudeček. Naposledy zde hrál u příležitosti předání opisu křestního listu 11. června 2011.

K nastávajícímu květnovému koncertu přetiskujeme článek, který byl publikován v posledním čísle týdeníku 5plus2:

„Dojemné a nostalgické. Tak označuje koncerty v kostele ve Starém Rožmitálu houslový virtuos a zdejší rodák Václav Hudeček. A má k tomu hned několik důvodů. V kostele byl pokřtěn a jeho otec tam zpíval Rybovu mši Hej mistře. Další vystoupení tady chystá už na 3. května.

Ve Starém Rožmitále vystoupí Václav Hudeček v rámci 5. ročníku koncertů v kostele Povýšení sv. Kříže. A kromě něj se představí i Petr Adamec s hrou na cembalo, varhanistka Marcela Šestáková a houslista a zároveň vítěz Akademie Václava Hudečka 2013 Anton Čonka.

Jako pětiletý zlobil. Dostal proto housle. Důvod? Měly ho naučit disciplíně. "Bohužel svědci mého polepšení už nežijí, ale nápravný prostředek byl užitečný," říká dnes světoznámý houslový virtuos Václav Hudeček.

Jeho prvním učitelem byl otec. Hudeček, už v 15 letech vystupoval s Královským filharmonickým orchestrem v Londýně a po celém světě pak postupně hrál na nejprestižnějších pódiích. Nezapomíná ale ani na své rodné město a vystupuje i v kostele Povýšení sv. Kříže ve Starém Rožmitálu. "Na místním hřbitově mám pochované všechny předky z otcovy strany, které jsem znal, a odpočívá tam i Jakub Jan Ryba. V kostele jsem byl pokřtěn a otec tam zpívával Rybovu slavnou mši Hej mistře," vysvětluje svůj vztah k tomuto místu Hudeček.

Otec pocházel ze Starého Rožmitálu a Václav Hudeček se dva týdny po svém narození odstěhoval s rodiči do Blatné. Na Rožmitál ale nezapomínal, trávil zde skoro každé léto. "Prarodiče tam měli chalupu u rybníka Podzámečáku," vybavuje si.“

A na závěr ještě poznámka: Vstupenky na květnový koncert jsou ke koupi v informačním středisku na rožmitálském náměstí.

Při Hudečkově koncertě 11. června v roce 2011 panovala v kostele nádherná a srdečná atmosféra.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode